0:00 | 1:09
P4-nyhetene har fulgt med på videoer som har blitt offentlig delt på Snapchat de siste ukene, fra blant annet Europaveiene E6 og E39.

Videoene viser mange eksempler på folk som filmer og kjører samtidig. Ett eksempel er en fører som filmer veien og et speedometer som viser over 80 kilometer i timen. Videoen er hentet opp fra kartet til Snapchat og viser at føreren kjører på E39.

– Svært alvorlig
Dette er en handling som får sjefen for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, til å reagere.

– Det er bekymringsfullt fordi man øker risikoen for ulykker med tre ganger når man bruker håndholdt telefon, sier Hasseldal. 

Filmer dårlige kjøreforhold
Lenger nord, på E6, er det en annen fører som har filmet en kjøretur i styrtregn.

– Det er jo ekstra ille, hvis det i tillegg dårlige kjøreforhold og bruker oppmerksomheten på å filme dette, sier Hasseldal.

(saken fortsetter under bildet)
Reagerer
REAGERER: Leder for Utrykningspolitiet Steven Hasseldal reagerer på at folk filmer at de kjører bil,. foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

–Hvis man kjører i 80 kilometer i timen og har blikket på skjermen i tre sekunder så har man flyttet seg 70 meter. Ofte vil man da oppdage at bilen har dratt seg til høyre eller venstre. I verste fall inn i en møtende bil , sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Har mange kontroller
I dag har politiet hyppige kontroller langs veiene for å avdekke mobilbruk, men å ta alle synderne er vanskelig, sier Hasseldal.

– Det er mange som synder mot dette, dessverre, sier Hasseldal. 

– Det er jo en veldig bevisst handling, som krever mye oppmerksomhet. Det er ikke tvil om at dette må snakkes mer om, sier Johansen.