SUVer som kan trekke tungt på vinterveier, som her i Tromsø, er biler som folk lengst nord kjøpte i fjor
SUVer som kan trekke tungt på vinterveier, som her i Tromsø, er biler som folk lengst nord kjøpte i fjor Foto: Shutterstock
Folk lengst nord kjøpte de dyreste bilene i fjor.

For av de nye bilene som ble solgt i 2021 hadde nemlig Finnmark høyest andel biler som kostet over 800.000 kroner, med 6,9 prosent.

Nærmest var Troms med en andel på 6,3 prosent. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

- Store avstander
Direktør i organisasjonen, Øyvind Solberg Thorsen, mener det har sin naturlige forklaring. Han peker på at det er store avstander og utfordrende kjøreforhold i Finnmark og Troms.

- En del av de dyreste bilene som ble kjøpt i Norge i fjor var SUV-er, store biler som er perfekt for vanskelige forhold,  sier Thorsen.

- Ønsker kvalitet
En som har merket seg at det selges mye dyre biler lengst nord, er daglig leder i Alta Motorsenter, Steinar Østlyngen. 

Han mener finnmarkinger tenker veldig mye fornuft når de kjøper bil.

- Vi selger mye firehjulstrekkere, dieselbiler kombinert med hybrid. Biler som kan trekke tungt, stå i kolonne om vinteren, og komme deg fram med selv om det er snø på veien, forklarer Østlyngen.

Bilselgeren mener det ikke er prisen som er avgjørende, men kvaliteten på produktet. 

- Vi i Finnmark bruker bilen på en helt annen måte enn sørpå, og da må folk ha en bil som takler det. Dessverre koster disse bilene så mye, så vi burde ha mindre avgifter på bilene som er tilpasset oss, avslutter Østlyngen.

Billigere biler i sør og vest
Fylket med størst andel billige biler, altså biler med en pris under 300.000 kroner, var Vest-Agder med 20,7 prosent fulgt av Hordaland og Rogaland med henholdsvis 20,7 og 18,7 prosent.

Flere kanaler