Strømprisene når i dag nok en gang nye rekorder.
Strømprisene når i dag nok en gang nye rekorder. Foto: Shutterstock
Strømprisene når i dag nye rekorder. For første gang må folk i Sør-Norge i dag ut med 4,22 kroner per kilowattime strøm.

Men dette blir trolig ikke siste gang, sier kraftanalytikeri Volue Insight, Tor Reier Lilleholt.
- Vi er i den laveste forbruksuka i hele året omtrent, og definitivt så blir det tøffere temperaturer og tøffere forbruk til vinteren, og da kan prisene gå enda høyere. 

Store forskjeller

Strømprisene spriker likevel mye. På Østlandet og deler av Vestland koster en kilowattime strøm i dag 4,02 kroner, ifølge strømbørsen Nordpool. 

Mens i Midt-Norge og Nord-Norge er prisene helt nede på bare 2 øre kilowatttimen.

Det er altså sør i landet strømregningen vil svi mest. 

- Sør-Norge kan fort oppleve fire kroner gjennom hele vinteren, sier Lilleholt. 

Verst for mindre bedrifter

Lilleholt påpeker at strømstøtteordningen fra staten vil være en trøst for mange. Staten betaler i dag 80 prosent av strømmen som går over 70 øre kilowattimen.

Likevel hjelper den ikke alle, mener Lilleholt.

- For hyttefolk så vil nok de få en smell. Men de jeg er mest bekymret for er mindre næringsdrivende, som ikke har sikret seg på langsiktige avtaler. De vil få det ekstremt dyrt hvis ikke de får noen form for statstøtte de også. 

Olje- og energidepartementet opplyser at de vurderer om andre ordninger etterhvert må til.

- Denne situasjonen er ganske uoversiktlig på lengre sikt. Vi følger situasjonen tett og trengs det flere tiltak så kommer vi til å gjøre flere tiltak, sier statsekretær Elisabeth Sæther.
Flere kanaler