VEKKER BEKYMRING: Uteseksjonen i Oslo kommune har aldri sendt så mange bekymringsmeldinger på barn og unge i det åpne rusmiljøet i Oslo som i sommer.
VEKKER BEKYMRING: Uteseksjonen i Oslo kommune har aldri sendt så mange bekymringsmeldinger på barn og unge i det åpne rusmiljøet i Oslo som i sommer. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:06
Urovekkende mange barn og unge har i sommer oppsøkt det åpne rusmiljøet i Oslo. 

I månedene juni og juli har Uteseksjonen i Oslo kommune sendt tilsammen 47 bekymringsmeldinger til barnevernstjenesten, noe som er mange flere enn tidligere. 

– Vi ser en uheldig utvikling i Oslo sentrum der det ser ut som terskelen for å opptre i de åpne rusmiljøene blir lavere for barn og unge, sier leder av Uteseksjonen i Oslo kommune, Børge Erdal til P4 nyhetene. 

Det er i rusmiljøet på Vaterland hvor det foregår mye kjøp og salg av cannabis, at det har blitt observert flest mindreårige.

De siste par årene har Uteseksjonen i gjennomsnitt sendt 5 til 15 bekymringsmeldinger til barnevernet i måneden. 

15 er allerede et veldig høyt tall, men i sommermånedene har tallene blitt enda høyere. I juni i år ble det sendt 21 bekymringsmeldinger og i juli 26. Flere av bekymringsmeldingene er også på mindreårige som kommer utenbys fra, opplyser Uteseksjonen. 

– Det er høye tall, sier Erdal. 
 
Den yngste de har sendt bekymringsmelding på er så ung som 12 år. De fleste er i 15 til 17-års alderen. Det er snakk om mindreårige fra hele landet, som ofte er utsatt og har flere livsutfordringer som for eksempel fattigdom. 

– Vi synes det er veldig alvorlig. Det er sjelden det er mindre grunn til bekymring enn det vi har. Det vi ser er et symptom på at noe er alvorlig galt, sier Erdal. 

Ofte er de mindreårige involvert i både kjøp og salg av illegale rusmidler og i følge Erdal blir de ofte utnyttet av bakmenn. 

– Det er tøffe miljøer og det er ofte en hard indre justis, sier han. 

Erdal mener økningen kan skyldes at politiet har blitt mindre tilstedeværende de siste par årene mye på grunn av nærpolitireformen som ble innført i 2017. 

– Vi tror at et nærværende politi i Oslo sentrum med en mer systematisk tilstedeværelse er veldig viktig for å motvirke det vi ser nå, sier Erdal. 
Flere saker

Ap lover rask vurdering av ulvejakt Arbeiderpartiet lover en rask vurdering av om de vil støtte mer ulvejakt. Mandag 27.01 2020
Flere kanaler