FLÅTT: Flere ble syke av skogflåttencefalitt i 2018 enn årene før.
FLÅTT: Flere ble syke av skogflåttencefalitt i 2018 enn årene før. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:41
26 personer ble alvorlig syke av TBE-viruset som overføres via flåttbitt i fjor.

Ti flere enn året før fikk sykdommen skogflåttencefalitt som kan gi hjernehinnebetennelse. Det er det høyeste antallet syke de siste fem årene, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Folkehelseinstituttet.

- Det er nok enda flere enn 26 personer som fikk viruset, for det er bare de som blir veldig syke som registreres, sier direktør ved avdeling for skadedyr ved Folkehelseinsituttet, Preben Ottesen, til P4-nyhetene.

Få blir syke
70 prosent av de som smittes får ingen symptomer. Noen får en mild sykdom som ligner på influensa mens enkelte kan få svært alvorlig sykdom som hjernebetennelse.

TBE-viruset overføres kort tid etter et flåttbitt, i motsetning til Borrelia-bakterien som overføres i løpet av et til to døgn. 

Ottesen sier Folkehelseinstituttet ikke vet hvorfor så mange ble syke med skogflåttencefalitt akkurat i fjor.

- Det blir bare spekulasjoner, men en teori er at det var en veldig varm og god sommer i fjor der mange var ute. En annen teori er at både folk og helsevesenet har blitt mer oppmerksomme på skogflåttencefalitt.

Kun i enkelte områder av landet
Ikke all flått har dette viruset, forklarer Ottesen.

- Det er faktisk veldig, veldig få. I de områdene folk blir syke med TBE-viruset så finner vi at kanskje en halv prosent av flåtten har viruset.

Alle som har blitt smittet innenlands i Norge er smittet i et område langs kysten fra Sørlandet til Buskerud.

- Dette er alle kystnære kommuner, sier avdelingsdirektøren.

Det er ikke registrert dødsfall av TBE-virus i Norge, men det har skjedd både i Sverige og Finland. I Sverige ble det rapportert om 391 tilfeller av TBE-virus i 2017, mot bare 16 i Norge.

Kan ta vaksine
Det finnes vaksine mot TBE-viruset.

- Folkehelseinstituttet anbefaler at hvis du ofte blir bitt av flått i disse områdene langs kysten så kan man vurdere å ta vaksine. Hvis du ofte er i de områdene og sjelden eller aldri blir bitt så er det ingen grunn til å ta vaksinen, er rådet fra Ottesen.

I fjor tok 15192 personer vaksinene mot TBE-viruset, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Flere saker

Foreslår å fjerne "enkepensjon" Regjeringen foreslår å fjerne ordningen som gir tilleggspensjon til etterlatte. Fredag 18.09 2020
Flere kanaler