Pollenforsker Sverre Karmhus Steinsvåg anslår at over 70 prosent av de som vaksineres mot pollen blir helt friske eller får vesentlige reduserte plager.
Pollenforsker Sverre Karmhus Steinsvåg anslår at over 70 prosent av de som vaksineres mot pollen blir helt friske eller får vesentlige reduserte plager. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:39
En millioner mennesker i Norge har pollenallergi, og halvparten av dem har såpass alvorlige symptomer at de kan kvalifisere seg til vaksine. Likevel er det bare mellom 18.000 og 20.000 som får pollenvaksinen i dag.

Det opplyser forsker og øre-nese-hals-spesialist ved Sørlandet sykehus, Sverre Karmhus Steinsvåg.
 

Leger lar være å henvise til vaksinering

– Det skyldes flere årsaker. Mange pasienter ikke vet om behandlingsalternativet og derfor spør ikke de doktoren sin om det. Også handler det også om leger som av ulike grunner lar være å henvise til vaksinering. Det er fortsatt en del leger som ikke vet om at dette er en god og sikker behandlingsmetode mot pollenallergi, sier Steinsvåg.

Ifølge Steinsvåg blir i overkant av 70 prosent av de som vaksinerer seg blir helt friske eller får vesentlige reduserte plager. Med andre ord burde langt flere vaksinere seg, mener han.

– Ideelt sett burde vi tilbudt vaksinen til om ikke en halv million mennesker, så hvert fall et par hundre tusen. 

Pollensesongen starter tidligere enn normalt

Og er du en av dem som vil bli vaksinert, begynner det å haste. På grunn av det varme været har pollensesongen kommet en måned tidligere enn det som er normalt, og det er i Sør-Norge pollensesongen starter aller tidligst.

– Nå kan det være for seint å begynne vaksinering, men tablettvaksinering starter vi med nå. Der ser det ut som at det er mindre viktig å være tidlig ute enn det er ved sprøytevaksinering, sier Steinsvåg.

Man bør starte med sprøytevaksinasjon slik at man er ferdig med oppvaksineringsperioden før pollensesongen starter, så for de som skal sprøytevaksineres mot bjørk er fristen gått ut, ifølge pollenforskeren. Men de som skal sprøytevaksineres mot timotei (gress, journ. anm) har ut februar til å starte behandlingen.

Steinsvåg anbefaler de som vurderer vaksinasjon å ta kontakt med fastlegen sin.

– Vi burde definitivt vaksinert mange flere enn det vi gjør i dag, sier han.

Sykehus kutter i tilbudet

Pollenvaksinering tar tre år, og dekkes av enten blåreseptordningen eller av det sykehuset som starter behandlingen. Pasientene betaler kun vanlig egenandel.

Steinsvåg sier også at flere sykehus kutter i vaksinasjonstilbudet når de leter etter sparetiltak.

– Det er veldig kjedelig, og går utover en del pasienter som virkelig hadde trengt det. Også er det jo en diskusjon om sykehus har anledning til å avslå denne type behandling, men det er en diskusjon som pågår, sier han.

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler