FLERE SNIKER: Flere blir tatt for sniking på buss, trikk og bane nå enn før pandemien.
FLERE SNIKER: Flere blir tatt for sniking på buss, trikk og bane nå enn før pandemien. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
Flere sniker på buss og bane nå enn før koronapandemien.

Det viser tall P4-nyhetene har fått fra kollektivselskapene i landets tre største byer.

Økt snikprosent
Både Skyss i Bergen, AtB i Trondheim og Ruter i Oslo har merket en økning i antall personer som dropper å kjøpe billett når de reiser kollektivt etter pandemien. 

I Bergen er andelen folk som tas for å ikke ha billett på buss eller bane 13 prosent. 

Hos AtB lå snikandelen i september i år blant de kontrollerte i Trondheim på rundt åtte prosent. Det er en liten nedgang fra hvordan det var i mars i fjor da snittet var rundt 11 prosent. Men det er fortsatt ikke på samme nivå som det var før pandemien, da snikandelen var på rundt seks prosent. 

La til seg vaner under pandemien
På grunn av smittevern har det vært vanskelig og i perioder umulig for selskapene å gjennomføre vanlige billettkontroller. 

Kommunikasjonsdirektør i AtB i Trondheim, Grethe Opsal, tror stengte dører foran på bussen og færre billettkontroller under pandemien kan ha gjort at flere har fått en slappere holdning til å betale for seg.

- Flere bare setter seg ned og går av uten billett. Det kan virke som at flere også har trodd det er gratis å reise med buss, sier Opsal.

Vil gå ut over alle
- Det samme har vi sett Bergen, bekrefter pressekontakt i Skyss, Camilla Berntzen.

Der hadde nemlig hele 20 prosent av de kontrollerte i juni i år ikke betalt for billetten. Heldigvis har snikandelen sunket en del etter sommeren og i september var den på rundt 13 prosent. 

- Men det er uansett ikke bærekraftig at så mange dropper å betale for seg. 

Dersom transportselskapene fortsetter å få inntektstap på grunn av sniking vil det nemlig kunne gå ut over rutetilbudet. 

- Alle inntekter går jo tilbake til kollektivtilbudet, så selv om det fleste betaler så vil det kunne gå ut over alle som reiser kollektivt når flere sniker, sier kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Knut-Martin Løken.

Ruter jobber nå med å samle inn tall for å få en oversikt over blant annet snikandelen, men han kan bekrefte at også i Oslo er det flere nå enn før pandemien som dropper billetten. 

Flere kontroller
Nå har alle de tre transportselskapene trappet opp antallet billettkontroller. Det ser heldigvis ut til å fungere, ifølge Berntzen i Skyss. 

- Fokuset framover vil være større synlighet av kontrollører ute på buss og bybane, samt at det også vil være flere kontrollører utenfor sentrumsnære områder, forteller hun.

Flere kanaler