Kriminelle selger falske pass på nett, og det oppdages stadig flere.
Kriminelle selger falske pass på nett, og det oppdages stadig flere. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:48
- Nå er det skremmende mange falske pass i omløp.

Det sier Kjell-Ola Kleiven, administrerende direktør i selskapet Risk Information Group. De jobber med å avsløre falske dokumenter i både Norge og Europa, og nå florerer det av falske pass i her til lands. 

- Det er en markant økning, og det kommer bare til å fortsette, sier Kleiven. 

Mange har ikke fått pass til sommerferien, og svindlere benytter derfor sjansen til å friste folk med falske pass.

- Gode forfalskninger

Falske pass som selges her hjemme er gjerne ikke norske. 

- De bruker andre nasjonaliteter. Et falsk norsk pass i Norge har ingen verdi, fordi det er så lett å kontrollere med Folkeregisteret, forteller Kleiven. 

Det er derfor internasjonale pass som selges til ulike summer på nett, alt etter hvor god den såkalte "kvaliteten" på det falske passet er. 

- Og forfalskningene har blitt ekstremt gode, så de kan ikke avsløres med det blåtte øyet, slik man kunne tidligere, sier Kleiven. 

Kriminelt å bruke falske pass

På grunn av kaos på passkontorene og mangel på dokumenter har ikke Politidirektoratet kunnet hjelpe alle som mangler pass før sommerferien. 

- For de som i utgangspunktet har et misvisende etisk kompass, så er jeg ikke forundret om de går og kjøper seg et falskt pass eller nasjonalt ID-kort, sier Kleiven. 

Han tror likevel ikke folk flest faller for fristelsen, på tross av at tilgangen er relativt enkel. 

- Du kunne jo for eksempel blitt til Frida fra Sverige med noen få tastetrykk. Også er jo spørsmålet om ferien er så viktig at du er villig til å bli kriminell for å få noen uker på Mallorca. 

Blir du tatt med falsk legitimasjon er strafferammen bot eller fengsel i inntil to år.