KJØPER MER PÅ NETT: Vinmonopolet selger mer varer via nettbutikken.
KJØPER MER PÅ NETT: Vinmonopolet selger mer varer via nettbutikken. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:42
Flere kjøper vin og sprit på nettet. I fjor satte nettbutikken til Vinmonopolet ny rekord med over 140.000 bestillinger, en økning på 190 prosent siden 2010. 

Økningen i antall bestillinger var på 18 prosent fra 2015 til 2016, viser tall P4 Nyhetene har fått fra Vinmonopolet.

- Det er en generell vridning mot nettsalg i Norge og vi følger den trenden. Dette er både folk som bestiller vin og andre drikkevarer fra polet til eget bruk, bestillinger til selskaper og bestillinger fra folk som vil ha noe annet enn det de finner i hyllene på Vinmonopolets utsalg, forteller pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Alkohol på døra
Det ble kjøpt 2,2 millioner liter alkohol via Vinmonopolets nettbutikk i fjor. 77.000 liter ble levert på døra til kundene, 363.000 liter ble sendt og hentet på postkontor. De øvrige 1.760.000 litrene, altså 80 prosent av varene, ble hentet i en av Vinmonopolets butikker.

- Kundene kan bestemme selv hvor de får varene utlevert, men de fleste velger å hente de bestilte varene i en av våre butikker, forteller Nordahl.

De som bor tre mil unna nærmeste pol kan hente varene de bestiller fraktfritt på posten. 

- Å få det kjørt til døra koster litt ekstra, forteller Nordahl.

Oppdaterte nettbutikken
I 2016 lanserte Vinmonopolet er ny versjon av nettbutikken, noe som kan ha vært med på å øke salget.

- Vi må følge med i timen og skal utvikle oss i takt med kundenes behov. I fjor lanserte vi også en ny mobilapplikasjon, sier Nordahl.

Det er svakvin det går mest av, både i butikkene og på nettet.

- Sammensetning av hvilke varer som kjøpes er den samme som i fysisk butikk. Litt over 80 prosent er rødvin, hvitvin, musserende vin og rosevin, forteller Nordahl.

Ikke mer alkohol
Men selv om nettbutikken setter rekord selges det ikke mer alkohol. Ifølge både Vinmonopolet selv og Folkehelseinstituttet har omsetningen av alkohol per innbygger gått ned de siste årene.

- Vinmonopolets tall de siste årene indikerer at konsumet flater ut, forteller Nordahl.

2,2 millioner liter av et totalsalg på 81 millioner liter alkohol i fjor ble solgt via nettbutikken og Nordahl tror netthandelen vil fortsette å øke.

- Det er en generell makrotrend i samfunnet at stadig mer handel skjer på nett så vi forventer økt nettsalg, sier pressesjefen.