GRÜNDER: Stadig flere personer med innvandrerbakgrunn blir gründere i Norge.
GRÜNDER: Stadig flere personer med innvandrerbakgrunn blir gründere i Norge. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:43
Omtrent hver femte gründer i Norge har innvandrerbakgrunn. Aiman Shaqura, leder for programmet Charge som hjelper selskap med førstegenerasjons innvandrere opp og frem, tror det skyldes at de er mennesker som tør å satse.

– Jeg tror at mennesker som tør å krysse farlige ruter for å komme til Norge har det i seg å ta en sjanse.

Men Shaqura, som selv har vært en suksessfull gründer, har sett at det ofte er utfordrende for personer med innvandrerbakgrunn å skulle starte for seg selv.

– Den største grunnen til det er hverken kompetansen eller evnen til å gjennomføre, men mangel på et profesjonelt nettverk som kan støtte opp under disse gode forslagene som mange med innvandringsbakgrunn har.

25 prosent er overkvalifiserte

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en fjerdedel av personer med innvandringsbakgrunn er overkvalifiserte for den jobben de har i dag. 

Shaqura roser personer som skaper sin egen arbeidsplass når de sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet.

– Det er veldig bra at det gjøres, men dessverre hopper mange likevel inn i mettede markeder hvor det ikke nødvendigvis skapes nok innovasjon.

– Det vi ønsker aller mest er å få selskaper til å vokse og komme i en størrelsesorden som gjør at de kan ansette og skape flere arbeidsplasser.

– Mangfold drivkraft for innovasjon

Tall viser at etter å ha bodd i Norge i ti år er det kun 50 prosent av flyktninger som har kommet seg inn på arbeidsmarkedet.

– Vi vil helst ikke ende opp med et samfunn hvor store, flotte konsern kun drives av en gruppe i samfunnet, mens grupper med innvandringsbakgrunn tar seg av mer lavterskel entreprenørskap, som å drive enkle restauranter og renseri, sier Shaqura.

Han forteller at mangfold er lønnsomt, og noe som bedrifter bør satse mer på.

– Mange innvandrere er robuste, kreative, har høy utdannelse og sitter på mange gode ideer. Hvis vi gir dem jobb og mulighet til å få realisert selskapene sine kan det bidra til flere arbeidsplasser, det kan sette Norge på kartet og bidra til at vi får en økt innovasjonskraft.
Flere kanaler