Flere nordmenn hadde problemer med sure oppstøt og forstoppelse i fjor.
Flere nordmenn hadde problemer med sure oppstøt og forstoppelse i fjor. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:03
Salget av tabletter mot sure oppstøt økte i 2020 med 21 prosent sammenlignet med året før, tabletter mot forstoppelse økte med 7 prosent.

Det viser tall på salg av reseptfrie legemidler i 2020 fra Folkehelseinstituttet.

Hjemmekontor og trøstespising
Det ble solgt mer enn 300.000 pakker mot syrerelaterte plager og en halv million legemidler til bruk ved midlertidig forstoppelse i fjor.

- Kanskje har flere sittet hjemme og trøstespist litt under denne pandemien, og kanskje har det vært litt mye god mat og kanskje litt mer alkohol også som kan gjøre at du får flere plager, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Færre gikk til legen
Kristine Olsen i Folkehelseinstituttet tror det at færre har gått til legen under pandemien viser seg i det økte salget.

- En av årsaken kan jo være at flere har behandlet plagene sine selv, i stedet for å gå til lege for å få medisiner på resept, og at det vises nå i disse tallene.

Du må ut å røre på deg om du skal slippe plagene, forteller Madsen.

- Det er jo mange nå som klager over at de ikke får trent nå under koronapandemien og dermed går de litt opp i vekt, og det gir gjerne plager som sure oppstøt og forstoppelse. Så  kom deg opp av sofaen og ut å gå om du vil unngå trøbbel.