FLERE RØYKER: For første gang på mange år øker andelen dagligrøykere.
FLERE RØYKER: For første gang på mange år øker andelen dagligrøykere. Foto: NTB scanpix
For første gang siden 1987 øker andelen dagligrøykere i Norge.

Ferske 2018-tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 12 prosent av alle nordmenn mellom 16 og 74 år røyker hver dag - noe som er en økning på ett prosentpoeng siden 2017.

– Dette er uvanlige tall, vi er vant med en stabil nedgang. Dette kan være tegn på en utflating av nedgangen i andel røykere, sier tobakksforsker ved Folkehelseinstituttet, Tord Finne Vedøy, til P4.

Han tror likevel at andelen skal lenger ned.

– Det vil alltid være noen i befolkningen som synes det er ok å røyke, så det er vanskelig å si hvor nullpunktet er. Men at det vil flate ut på rundt fem prosent er sannsynlig, mener forskeren.

Flest i Østfold
Østfold har flest dagligrøykere - her røyker 16 prosent av den voksne befolkningen. Telemark og Finnmark følger hakk-i-hæl, med 15 prosent.

Færrest andel dagligrøykere finner vi i Oslo, der kun 8 prosent røyker.

Regjeringens visjon er et tobakksfritt Norge. Det er innført flere tiltak for å få folk til å stumpe røyken eller for å få folk til ikke å begynne å røyke. I 2018 kom det standardiserte røykpakker og målet med innføringen var at barn og unge ikke skal begynne å røyke.

Saken fortsetter under bildet

Økt snusbruk
Mens andelen dagligrøykere er halvert de siste tiårene, går snusbruken i motsatt retning.

Andelen som snuser daglig har doblet seg, fra 6 til 12 prosent, fra 2009 til 2018, viser statistikken. Dermed er det nå omtrent like mange dagligsnusere som dagligrøykere her i landet.

– Over tid er andelen som snuser daglig, entydig stigende i alle fylker. Samtidig er den relative økningen i dagligsnusere brattest blant fylkene som allerede har høyest andel snusere. Spesielt er økningen i Finnmark markant, sier førstekonsulent Joachim Wettergreen i SSB.

LES OGSÅ: Forbyr røyking med barn i bilen

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler