HUSRENS: Å bli kvitt dårlig energi og ånder som kommer på besøk fra den andre siden, har i følge Norsk Spiritualist Forening blitt vanligere her i Norge.
HUSRENS: Å bli kvitt dårlig energi og ånder som kommer på besøk fra den andre siden, har i følge Norsk Spiritualist Forening blitt vanligere her i Norge. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:23
Blant dem som måtte få hjelp til å lette på stemningen hjemme er Rebecca Byers som bor i en leilighet sammen med mann og barn i Oslo. 

– I jula skulle jeg inn å hente en genser på soverommet, og da kommer jeg ikke lenger enn til dørkarmen her for da slår det i mot meg en "vegg", forteller Byers. Før det skjedde skal hun ha sovet flere måneder på sofaen i stua fordi noen skal ha vekket henne hver natt mellom klokka to og fire. 

– Noen kikket på meg, så jeg fikk ikke sove der. Jeg så også skygger hele tiden, spesielt i gangen, forteller Byers til P4-nyhetene. 

Til slutt ble det så intenst at hun fant ut at hun skulle ringe et medium og be om en husrens. 

– Da ringte hun meg og ba meg komme å ta en titt på dette, sier medium André Kirsebom som også er leder i Norsk Spiritualist Forening. 

Ofte familie eller venner som vil gi beskjeder
Han fant såkalte energiavtrykk og ånder. 

– Disse må man få pratet med, finne ut hvem er og hvorfor de er der, sier Kirsebom. 

Sammen med Byers fant han ut at det var bestefaren og oldemoren til Byers som var tilstede for å passe på henne og gi henne en beskjed. 

Byers ble ikke så overrasket og forteller at hun hadde sett halve ansiktet til en mann tidligere og kjent noen ta henne på skuldrene. 

– De kom veldig nærme, jeg kunne kjenne at det var veldig høy puls og at det var noen rundt meg, forteller hun. 

Saken fortsetter under bildet
husrens
UROEN BORTE: Etter at Rebecca Byers fikk besøk av medium André Kirsebom har det blitt bedre stemning i leiligheten. Foto: P4

Firedobling av henvendelser
Kirsebom sier han har gått fra én husrens i måneden til én i uka de siste årene. 

– Det har helt klart blitt mer og vi prøver å utdanne flere folk, sier han.

I følge ham tar både privatpersoner og bedrifter kontakt. 

– Det er fra alle samfunnslag og alle steder. Det er ingen grenser på hvem som spør, sier Kirsebom.

– Åndenes makt har gjort det mer normalt
Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Anne Kalvig tror økningen skyldes tv-programmer som Åndenes makt som har gått på TVNorge i en årrekke.  

– Dette har kanskje blitt en del av vår normalitet og hverdag på en måte som det ikke var før.  Da får naturligvis også husrens en større utbredelse enn før, mener hun. 

Den Norske Kirke har også siden et kirkemøte i 2013 vedtatt å ha en liturgi som heter velsignelse av hus og hjem. Flere bispedømmer P4-nyhetene har vært i kontakt med sier den har blitt brukt de siste årene hjemme hos folk som opplever uforklarlige ting eller ønsker å ha det som et rituale når de for eksempel flytter inn i et nytt hus.

– Man ønsker nok å være et alternativ til markedet av medier og vil vise at man tar folk på alvor, sier Kalvig. 

Hjemme hos Byers har det blitt bedre stemning etter husrensen. 

– Ja, det er deilig å komme hjem og kunne sove i sin egen seng, sier hun.