KLAMYDIA: Flere over 50 år får kjønnsykdommen klamydia.
KLAMYDIA: Flere over 50 år får kjønnsykdommen klamydia. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:38
I fjor ble det diagnostisert 351 tilfeller av klamydia blant folk mellom 50 og 79 år.

Det er en økning på 113 prosent siden 2006, da det var 165 tilfeller av kjønnssykdommen i denne aldersgruppen.

- Har sex med yngre
- Det er ingen som vet hva årsaken er. Men jeg tenker det kan være et bevis på at seksualiteten er i endring og at man har sex på en annen måte enn før. Kanskje er det her snakk om en endring der flere eldre har sex med yngre personer, sier sexolog Siv Gamnes.

I aldersgruppen 50-59 år har antallet klamydiatilfeller økt med 117 prosent, fra 127 i 2006 til 276 i fjor. Blant folk i 60-årene var økningen i samme tiårsperiode 91 prosent, mens den var på 150 prosent blant folk i 70-årene.

- En kan på en måte si at flere over 50 år har ung sex, at de oppsøker yngre for å ha sex. Det man vet er at klamydia er en typisk ungdomssykdom med flest tilfeller blant folk i tjueårene. Personer som har sex med den unge gruppa vil jo også utsette seg for smitte, sier Gamnes.

Flest menn
78 prosent av de 351 klamydiatilfellene i aldersgruppen 50-79 år i fjor var blant menn. 78 tilfeller var hos kvinner, mens 273 var blant menn.

- Det kan handle om at det er mest vanlig at godt voksne menn finner seg yngre kjærester enn det er kvinner over 50 som finner seg yngre menn. Det kan være en mulig forklaring, sier Gamnes.

Vet lite om nordmenns sexliv
Avdelingsdirektør for avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, vet heller ikke årsaken til klamydiaoppblomstringen blant folk over 50 år.

- Det kan skyldes at en tester flere over 50 år enn det man gjorde tidligere. Det kan jo også skyldes at en i dag har hyppigere partnerskifter også i den alderen enn tidligere, men det har jeg ikke noe godt grunnlag for å si, sier Kløvstad.

Tidligere gjennomførte Folkehelseinstituttet seksualvaneundersøkelser blant befolkningen. Undersøkelsene ble gjort fra 1987 men ble avsluttet i 2008 da alt for få, under 20 prosent, svarte på spørreundersøkelsen. Dermed finnes det ingen forskning på hvordan og med hvem det norske folk har sex.

- Et kompliment
- Da jeg startet å jobbe innenfor dette feltet for mange år siden så fleipet man med at det omtrent var et kompliment å få klamydia dersom man var over 40 år, fordi dette er en typisk ungdomssykdom. Det betyr også at det var veldig sjeldent. Det at flere får det i dag kan tyde på at det kan ha skjedd en endring med selv bakterien, at klamydia har blitt mer smittsom, sier Gamnes.

Sexologen sier en annen mulig forklaring er at leger er blitt flinkere til å teste eldre.

I fjor ble det registrert rekordmange tilfeller av klamydia. Folkehelseinstituttet registrerte 26.108 diagnostiserte tilfeller, 66 prosent av dem var blant folk i alderen 20 til 24 år. Kondom beskytter mot sykdommen.

Statsråden ber folk over 50 beskytte seg
– Det er viktig å beskytte seg og bruke kondom, selv om du er over 50 år, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. 

Han er bekymret for behandlingen av kjønnssykdommen fremover, fordi antibiotikarassistens er et stort problem. 

Helsepolitisk talsperson for KrF, Olaug Bollestad, synes utviklingen er skremmende. 

– Det mangler noe kunnskap når tallene er så høye. Vi kan ikke bare ha informasjon om klamydia til ungdom, når det er et stort problem også i min generasjon, sier hun.  

Flere kanaler