
0:00 | 0:46
Til tross for høyere rente og svak krone har reiseselskaper meldt om stor pågang fra nordmenn som vil sikre seg årets sommerferie.
Også en økning i antall skadesaker og flere som tegner reiseforsikring tyder på mange har planer om utenlandsreise i år, men nå er det mange som vil sjekke hvilke muligheter de har for å avbestille.
– Noen har allerede kjøpt en ganske dyr reise, mens andre har kjøpt deler av reisen og nå ser at den siste delen vil koste mer enn de egentlig har råd til, sier kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Andreas Handeland.
Han tilføyer at det de siste ukene har vært en markant økning av folk som ringer inn og spør om hvordan de kan få pengene igjen for reisen.
Kun akutte tilfeller
Men det at økonomien ikke strekker til, er dessverre ikke noe reiseforsikringen dekker.
– En reiseforsikring er jo til for å dekke det uforutsette som for eksempel forsinkelser og sykdom, sier Handeland.
Han oppfordrer derfor heller folk til å kontakte selskapet de har booket reisen med.
– Det kan hende de er hyggelige og refunderer hele eller deler av reisen. Også er det viktig å si at det finnes mange flotte feriemål i norden, så gå en ekstra runde med deg selv før du bestiller ferieturen, sier Handeland.
3 av 5 endrer reiseplanene
Og det kan nå virke som om flere har gått en ekstra runde med seg selv.
I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring, svarer hele 56 prosent at de har gjort endringer på reiseplanene i sommer på grunn av strammere økonomi.
– Her svarer også 11 prosent at de blir hjemme og dropper sommerferien i sin helhet, mens 9 prosent bare dropper utenlandsturen, sier rådgiver i Frende, Marius Solberg Anfinsen.
Men selv om man endrer på planene og for eksempel velger å gå for norgesferie, så må man uansett regne med at det blir dyrt.
- Prisene på overnatting, reiser, restauranter og opplevelser har steget her også. Du slipper den kjipe kronekursen, men vi ser at mange må kutte i ferien uansett, sier Solberg Anfinsen.