HUKOMMELSE: Tre ganger så mange som i 2020 sier nå at de sliter med hukommelsen, viser foreløpige tall fra den norske koronastudien.
HUKOMMELSE: Tre ganger så mange som i 2020 sier nå at de sliter med hukommelsen, viser foreløpige tall fra den norske koronastudien. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
Tre ganger så mange som i det første året med korona, sier nå de har fått dårligere hukommelse.

Det viser foreløpige tall P4-nyhetene har fått fra den norske koronastudien ved Oslo Universitetssykehus.

I 2020 oppga litt over tre prosent (1050) av de spurte at de har fått dårligere hukommelse, mens det nå i 2022 er ti prosent (3.300). I 2021 svarte nesten 4 prosent  (1300) at de hadde merket noe med hukommelsen. 

Flere merker at det har skjedd noe med hodet
– Det er flere og flere som nevner dette med hukommelse, sier forsker og prosjektleder Arne Søraas. 

Han mener tallene er representative for befolkningen. 

Så langt har de sett på svarene fra 33.000 nordmenn. Spørsmålet de fikk var om de hadde merket noe med hukommelsen de siste tre ukene.

– Tallene sier jo at kanskje opp til ti prosent eller faktisk flere, merker at noe har skjedd med hodet. Det er jo ikke bra, sier Søraas. 

Hjerne
Wooden brain and puzzles. Mental Health and problems with memory Foto: Shutterstock

Kan ha konsekvenser
For selv om det ikke rapporteres om alvorlige problemer, så er dette alvorlig nok, sier Søraas. 

– Det er nok til at folk faktisk rapporterer det til oss. Det skal man ta veldig alvorlig. Man kan jo bare spekulere i om man kan yte like bra på arbeidsplassen om man har litt hukommelse og konsentrasjonsproblemer. Det betyr jo litt, sier Søraas. 

Studien viser også at man kan bli plaget over lang tid og at plagene blir verre for hver gang man får korona. Flere av de som rapporterte om hukommelsesproblemer for over ett år siden, sier de fortsatt er plaget, sier Søraas. 

– Det er nok grunnen til at jeg tenker at dette er litt skummelt, sier Søraas. 

Flere kanaler