• 13.03.13
  Tøffere smuglere – kort svar
  0 min
 • 13.03.13
  Flere tollere får juling
  0 min
 • 18.03.13
  Blir slått på jobb
  1 min

Det ble i fjor registrert 51 tilfeller av vold og trusler mot norske tollere. Det er en tredobling siden 2010, viser tall P4 Nyhetene har fått fra Tollvesenet.

 

Slått ned på jobb
-Tjenestemenn har fått knuste flasker opp i ansiktet og blitt truet med det, vi har tjenestemenn som har blitt slått regel rett ned, forsøkt skallet ned og blitt tatt strupetak på. Slike episoder oppstår med jevne mellomrom, sier verneombud i Agder tolldistrikt Bjørn Åge Bakken.

 

-Det er tøffere miljøer i dag, med mer innslag av vold og trusler, og det bekymrer oss. Det går på liv og helse. Smuglermiljøene er tøffe. De går langt i å få smuglervarene inn i landet, og mange skyr nesten ingen ting for å få varene inn, sier leder av Norsk Tollerforbund Fredrik Støtvik.

 

De får jevnlig meldinger om farlige, og ikke minst truende situasjoner:

 

-Truet med å bli drept, truet med slag og vold, og truet med at de skal finne familiemedlemmer

 

Vurderer pepperspray
Mer beskyttelse har vært til utredning siden i fjor sommer. Det er vurderes om tollere skal utstyres med pepperspray og batong.

 

-Pepperspray bør ikke utredes all verden, det er bare å sette i gang. Vi synes det har tatt for lang tid, sier Støtvik.

 

Tolldirektøren ønsker ikke å kommentere hvor saken står, og P4 Nyhetene er nektet innsyn i dokumenter om den pågående utredningen. Kravet om pepperspray fra fagforeningen ble også omtalt av TV2 i august i fjor.

 

Stor usikkerhet
Forbundet har foreløpig ikke bestemt hva de skal mene om batong, og Støtvik sier de er litt skeptiske til at det kan virke provoserende.

 

Tollere er i dag kun utrystet med verneutstyr og håndjern. Det jobbes målrettet med å forhindre vold og farlige situasjoner.

 

-Det er jo en del av vår hverdag, men det er klart det er ubehagelig i den forstand at vi aldri vet når det skjer. Vår hverdag er veldig uforutsigbar, sier Bakken.

 

Han forklarer at mye handler om holde en ryddig og rolig dialog med folk som stanses, og at det gjelder å være flere tollere til stede.