REKORD: Aldri før i pandemien er det registrert så mange smittetilfeller som i november 2021.
REKORD: Aldri før i pandemien er det registrert så mange smittetilfeller som i november 2021. Foto: MSIS/FHI
0:00 | 0:53
Aldri før har Norge registrert så mange koronatilfeller på en måned som hittil i november 2021.

34.848 tilfeller av koronavirus er meldt inn til Meldesystemet for smittsomme sykdommer hos Folkehelseinstituttet, MSIS. 

Dette er den eneste måneden i pandemien at det er registrert over 30.000 smittetilfeller.

Aldri før registrert så mange
- Det tror jeg var ventet når samfunnet åpnet opp. Spørsmålet er om helsevesenet har kapasitet til å håndtere det, sier statsminister Jonas Gahr Støre til P4-nyhetene.

- Da vi ikke hadde vaksiner var smittetall ensbetydende med mye sykdom og mange innleggelser, det er det ikke på samme måte i dag, sier Støre.

I den første smittebølgen, i mars 2020, ble det totalt registrert 5085 tilfeller. November var måneden med mest smitte også i 2020, da ble det registrert 15.488 tilfeller av koronasmitte, ifølge MSIS.

I flere måneder i år har det vært høye smittetall. I mars ble det registrert 24.865 tilfeller, og i september 27.956.

I november øker det altså mer enn noen gang.  Fortsatt er det flere dager igjen av måneden. Det er nå pågående smitteutbrudd både i Bergen, Trondheim og Tromsø.

Munnbind og koronasertifikat
- Fortsatt må vi jobbe for å holde smitten nede. Det handler om tiltak i kommuner, om det munnbind, avstand eller andre begrensninger, og å holde seg hjemme når vi er syke. Og så har vi koronasertfikatet som kan gjøre det mulig å lette på en del tiltak der det er nødvendig, sier statsministeren.

Han understreker at det er vaksinen som beskytter oss og oppfordrer alle til å ta den, og den tredje dosen når folk får tilbud om det. Samtidig er han urolig for at en lavere andel i gruppen mellom 18 og 44 år har vaksinert seg enn i andre aldersgrupper.

- Hvis de kommer seg opp på nivået de som eldre og yngre er på vil vi være mye bedre beskyttet.

Den høyeste andelen fullvaksinerte er i aldersgruppen 75 til 84, med 99,5 prosent. Lavest andel fullvaksinert i den voksne befolkningen er de mellom 25 og 39, med 79,5 prosent.

Hittil i år er det meldt om 192.700 tilfeller av koronasmitte i Norge. I hele fjor ble det meldt om 50.211 tilfeller.

Flere kanaler