VELGER SOFAEN: Nordmenn oppgir at de trener mer enn de faktisk gjør og de aller fleste velger sofaen.
VELGER SOFAEN: Nordmenn oppgir at de trener mer enn de faktisk gjør og de aller fleste velger sofaen. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:00
Sentio Research har i en fersk undersøkelse spurt folk om de følger myndighetenes anbefaling om minst en halvtimes mosjon hver dag. 44 prosent sier at de følger rådet, mens 56 prosent sier at de ikke gjør det.

- Det tror jeg ikke på, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jacob Linhave.

Sju av ti velger sofaen
Direktoratet har selv utført befolkningsundersøkelser der folk i tillegg til å bli spurt om hvor mye de trener også blir målt med aktivitetsmålere.

- Det vi ser er at folk sier at de er mer aktive enn de faktisk er, forteller Linhave.

Ifølge Helsedirektoratet er det kun 32 prosent av befolkningen som rører på seg minst en halvtime om dagen. Sju av ti velger sofaen.

Linhave tror det er mange grunner til at folk sier at de trener mer enn de gjør.

- Kanskje er det vanskelig å huske hvor mange minutter en rørte på seg. Kanskje vil folk gi et godt bilde av seg selv utad og skryter på seg litt, sier Linhave.

Nordlendinger minst aktive
I undersøkelsen til Sentio er det folk på Sørlandet og i Telemark som sier at de trener mest. 50 prosent av folk som bor her sier selv at de følgere myndighetenes aktivitetsråd. I Nord-Norge sier kun 38 prosent det samme.

Jo høyere sosioøkonomisk status folk har jo mer sier de at de trener. Det stemmer godt overens med funnene til Helsedirektoratet.

- Jo høyere utdanning du har, jo sunnere er du. Da spiser du sunnere, røyker mindre og trener mer, sier Linhave.

- Nordmenn er latere enn før
Samfunnsutviklingen har gjort at nordmenn sitter mer på rumpa enn før. Ifølge Linhave har mange ting som før gjorde at vi var mer i aktivitet forsvunnet.

- Vi sitter mer og mer på kontor og har ikke oversikt over hvor mye vi sitter. Vi har byttet ut en masse aktiviteter med mere bedagelige alternativer, som rulletrapp og heis. Jeg synes det er et godt eksempel at flere og flere nå skaffer seg robotgressklipper fordi vi ikke orker å klippe gresset selv. Vi kjører mer bil. Vi blir rett og slett, sammen med samfunnet, mer og mer sedate, sier avdelingsdirektøren.

Helsedirektoratet har de siste årene kjørt en kampanje som heter "Dine 30" for å få folk til å komme seg opp av sofaen.

- Vi snakker ikke om trening men om hverdagsaktivitet. Hvis du klarer 30 minutter om dagen med moderat aktivitet, for eksempel gå til jobb, sykle til jobb, gå til og fra bussen og velge kollektivt foran bilen. Putt inn disse små minuttene hver dag og gjerne del opp de 30 minuttene i timinuttersbolker, sier Linhave.

Avdelingsdirektøren tror man må legge lista lavt for å få folk til å røre mer på seg.

- For å si til folk som sitter i sofaen at "nå skal du ut og trene", det tror vi ikke noe på. Vi må senke terskelen. Hvis vi får folk opp av sofaen da vil det på sikt føre til at terskelen blir lavere for å begynne med annen aktivitet, forklarer Linhave.

Tretti minutter for et lengre liv
Og for de som klarer å bevege seg i minst 30 minutter om dagen venter det en bonus på slutten av livet.

- Da vil du få åtte kvalitetsjusterte leveår. Det betyr at du vil leve tre år lengre, men også at de fem siste årene av ditt liv også vil være av bedre kvalitet. Du kan bevege deg mer og ha et aktivt liv, sier Linhave.

Det å velge sofaen foran å komme seg ut kan også få ubehagelige konsekvenser i nær framtid.

- Det er mange sykdommer som folk får fordi de er for lite i aktivitet. Det er for eksempel kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Men med små grep kan du røre deg mer i hverdagen og dermed få bedre livskvalitet, sier Linhave.

Flere kanaler