VIRUSUTBRUDD: Kinesiske myndigheter frykter virusutbruddet begynte i dette fiskemarkedet i Wuhan. Det er nå stengt.
VIRUSUTBRUDD: Kinesiske myndigheter frykter virusutbruddet begynte i dette fiskemarkedet i Wuhan. Det er nå stengt. Foto: AFP
0:00 | 0:38
– Foreløpig anser vi dette som et begrenset utbrudd, men kan ikke utelukke at det er smitte mellom mennesker. Derfor følger vi nøye med på situasjonen.

Det sier seniorrådgiver og veterinær ved Folkehelseinstituttet (FHI), Ragnhild Tønnessen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterte 5. januar om et utbrudd av lungebetennelse i Kina. Senere ble det  påvist at et nytt coronavirus var årsaken til utbruddet. Det finnes enda ingen vaksine mot viruset.

SARS-lignende virus

Coronaviruset har flere genetiske likheter med SARS-viruset, som tok livet av 775 mennesker på begynnelsen av 2000-tallet. 

Tønnessen sier det er lite sannsynlig at viruset dukker opp i Norge.

– Det er en lav risiko for at vi får tilfeller av smittede personer i Norge, men det kan ikke utelukkes siden folk reiser mye. Det er også foreløpig en del usikkert om hvordan dette viruset smitter, sier hun.

To personer er bekreftet omkommet. Ifølge WHO var det per 12. januar i år 41 personer som har fått bekreftet at de er smittet av viruset. Også to personer i Thailand og en person i Japan har fått påvist viruset, og alle har oppholdt seg i den kinesiske byen Wuhan.

Ber helsepersonell følge med

Tønnessen forteller at de likevel forbereder seg på at det kan komme enkelte smittede personer til Norge, slik at de kan håndtere det på best mulig måte. Nå ber de helsepersonell om å være ekstra oppmerksomme.

– Det er viktig at dersom det kommer tilfeller til landet så oppdager vi dem. Derfor ber vi helsepersonell være årvåkne, og spesielt årvåkne på pasienter med lungebetennelse som har vært på reise til Wuhan, oppfordrer Tønnessen. 

Les mer om utbruddet på Folkehelseinstituttet sine sider.
Flere kanaler