MATVAREPRISER: Forbundet Handel og Kontor mener kortere åpningstider kan få matvareprisene til å gå ned.
MATVAREPRISER: Forbundet Handel og Kontor mener kortere åpningstider kan få matvareprisene til å gå ned. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
- Dersom butikkene hadde stengt tidligere, kunne matvareprisene vært lavere.

Det sier leder i Handel og Kontor, Christopher Beckham til P4-nyhetene.

Han foreslår at butikkene for eksempel kunne stengt klokka 21 i ukedagene og klokka 18 på lørdagene i stedet for klokka 23. Han mener kjøpesentrene i første omgang kunne begynt med dette. 

Dyrere mat
Det siste året har prisen på mat økt med 12 prosent. 

– Vi mener det er en altfor høy prisstigning. Men bransjen selv kan ta grep for å få ned prisene, mener Beckham. 

– Med kortere åpningstider kan man redusere lønnsutgiftene og det hadde blitt mindre felleskostnader på kjøpesentrene,  slik at butikkene får andre marginer, sier han. 

Dette er et innspill til næringen slik at de kan redusere utgiftene og få en større bunnlinje og dermed redusere kostnadene til kundene, sier Beckham. 

Som et kinderegg
Han mener det også vil gi butikkansatte bedre arbeidstider, flere heltidsstillinger og dermed bedre lønn til de som jobber og at folk vil få mer tid til familiene sine. 

– Fordi nå handler man jo til alle døgnets tider. Så dette vil faktisk være som et kinderegg med lavere priser, bedre arbeidsvilkår og mer tid til folk flest, sier Beckham.  

Han mener folk ville godtatt kortere åpningstider dersom de fikk lavere priser. 

– Hvor mye billigere ser dere for dere at det blir med kortere åpningstider?

– Det vet jeg ikke nå. Dette må vi egentlig se over tid, for det å få ned prisene er ikke noe hokus pokus. Men vi mener det er et seriøst forslag som kan kutte utgiftsnivået i dyrtiden som vi lever i i dag, avslutter Beckham. 

Norgesgruppen vil ikke stenge tidligere
- Vi kan ikke stenge butikken tidligere dersom konkurrentene har åpent, sier kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, til P4-nyhetene.

Åpningstider varierer jo fra kommune til kommune, men vi må tilpasse oss det markedet vi opererer i. Så hvis de andre konkurrentene har åpent til for eksempel klokka 22, så må jo vi også være åpent til da, sier Rømmerud. 

Beckham i Handel og Kontor sier løsningen, nettopp av konkurransehensyn, bør testes ved kjøepsentre først, der gårdeierne kan gjøre at åpningstidene er like i alle butikkene.