- GRUNDIGHET ER NØKKELEN: Det er en fare for at folk blir stresset av et opphetet boligmarked. Da kan du få deg en overraskelse når nøkkelen settes i døra, sier eksperter. Illustrasjonsfoto.
- GRUNDIGHET ER NØKKELEN: Det er en fare for at folk blir stresset av et opphetet boligmarked. Da kan du få deg en overraskelse når nøkkelen settes i døra, sier eksperter. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:43
- Det er fare for at du blir sittende med en bolig med dyre skader, om du lar deg stresse av det heftige boligmarkedet, advarer Carsten Pihl i Huseiernes landsforbund.

Boligprisene har skutt i været det siste året.

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene økte med 9.7 prosent fra februar i fjor til februar i år. I Oslo var prisveksten på 15,2 prosent. 

Ikke lest grundig nok
- Det er særlig om du har vært gjennom flere budrunder, med boliger som har blitt kuppet, og så vurderer man å forsøke å kuppe boligen selv. Da kan man bli mer opptatt av spilelt rundt boligen enn av om boligen er bra nok, sier Phil til P4-nyhetene.

En ting er at folk risikerer å by alt for mye, og blir sittende med store utgifter når rentene etterhvert skal opp igjen. Det andre er at man ikke har brukt nok tid på å lese det man skal.

Forbundet får jevnlig henvendelser fra folk om feil, gjerne fordi folk ikke har lest papirene grundig nok.

- At det for eksempel sto noe i egenerklæringen eller i tilstandsrapporten fra takstmannen.

Pengene kan være tapt
Om du oppdager det etter at du har tatt over, er mulighetene for å få erstatning ganske små. Selv med forsikring.

- Alt som er opplyst om, det får man ikke dekket uansett. Hvis det er skjulte feil, som fuktskader i veggen, må du opp på en kostnad som er fire-fem prosent av kjøpesummen før du kan få erstatning, forklarer Phil.

Administrerede direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving sier det er en utfordring at salgene, særlig i Oslo, går veldig raskt nå. Han advarer særlig mot kupping, som har blitt mer og mer vanlig i hovedstaden. 

- Da kan bolighandelen gå over stokk og stein, og det er større risiko for problemer i etterkant, både juridisk og økonomisk.

Ofte behov for oppussing 
Geving ber folk sette seg godt inn i prospektet og bruke tid, og sier de fleste bruktboliger har behov for oppgraderinger. Og det koster penger.

- Derfor må folk ofte legge inn ganske mye mer enn kjøpesummen for å komme i mål. Kanskje finner du ut at du må bytte et bad eller et kjøkken, eller gjøre andre oppgraderinger. Da blir det veldig dyrt om du også har latt deg rive med i budrunden, sier Geving til P4-nyhetene.

- Les alle dokumenter og særlig det med liten skrift grundig. Ikke se deg blind på bildene, men bruk tid på hele kjøpsprosessen.

De to ber folk puste med magen og holde roen.

- Det er viktig å huske på når man er på boligjakt at det alltid er flere drømmeboliger, sier Carsten Phil i Huseiernes Landsforbund.
Flere kanaler