DYREMISHANDLING:Kvinner forlater ikke den voldelige mannen i frykt for at kjæledyret skal bli mishandlet.
DYREMISHANDLING:Kvinner forlater ikke den voldelige mannen i frykt for at kjæledyret skal bli mishandlet. Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:05
Mange kvinner, som utsettes for vold og overgrep av sine menn, forlater dem ikke fordi de er redd for at kjæledyret skal bli mishandlet. Det viser forskning fra Nederland, USA og Storbritannia. 

- Nå hun bestemmer seg for å ta kontakt med krisesenteret, så er det endel som ikke drar på krisesenter fordi det er trusler om at kjæledyret vil bli mishandlet, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Drepte undulaten foran barna
Også krisesentere i Norge opplever det samme problemet, men nesten ingen kan ta imot dyr pågrunn av plassmangel. Alt fra hunder til undulater blir mishandlet eller drept.

- Jeg møtte en familie med tre barn en gang på krisesenteret. Da hadde far truet med å skjære hodet av undulaten, og det gjorde han faktisk en morgen, forteller Tove Smaadahl som er leder for Krisesentersekreteriatet. 

Hun forteller om hvor traumatisk dette var for barna og moren.

- Da kan man tenke seg hvor vansklig det er å forlate dyret, fordi mange har et sterkt bånd til sine kjæledyr, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
vold
VOLD: Tove Smaadahl, leder i Krisesentersekretariatet mener dyrene til voldsutsatte kvinner må bli tatt vare på. Foto: NTB scanpix

Aner ikke omfanget i Norge
Her til lands vet man ikke hvor stort problemet er med kvinner og barn som blir, i frykt for at dyret skal bli skadelidende.

- Det vet vi ingenting om i Norge, dessverre, sier Smaadahl. 

Hun forteller at de søkte om penger til et forskningsprosjekt, men fikk nei.

-  Jeg syns det er trist at vi ikke har kommet lenger, sier hun.

Kun et krisesenter som tar i mot dyr
Bare et krisesenter i Norge reklamerer med at de tar i mot dyr. De fleste er ikke tilrettelagt for at dyr også kan bo der, blant annet på grunn av allergi.

- Mange prøver så godt de kan for å hjelpe kvinnene og finne et sted å oppbevare kjæledyr, sier Smaadahl.

Må på plass løsninger
I Sverige har frivillige, blant annet veterinærer, vært pådrivere for å få organisert et tilbud til mishandlede kvinner og barn. Et slikt tilbud finnes ikke i Norge.

- Veldig mange av de kvinnene, som kommer til krisesentrene, har jo en lav sosialøkonomisk status, så de har ikke penger til å betale noe opphold for dyrene sine, sier Smaadahl.