BILER: Rundt 30.000 kjøretøy er uforsikret.
BILER: Rundt 30.000 kjøretøy er uforsikret. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:43
33.821 kjøretøy på norske veier har ingen forsikring.

Det viser tall P4-nyhetene har fått av Trafikksikkerhetsforsikringen.

Mange dagbøter
I fjor ble veiavgiften ble en del av bilforsikringen og 5. mars 2018 ble de aller første daggebyrene skrevet ut til eiere av uforsikrede kjøretøy.

- Jeg forstår ikke at folk våger å ha kjøretøy uten forsikring, det er komplett uforståelig, sier leder i Trafikksikkerhetsforsikringen, Roger Stenseth.

Et daggebyr på 150 kroner hver dag i ett år utgjør rundt 54.000 kroner i bøter. Da er det billigere å ha forsikring, sier Stenseth.

- Med 150 kroner dagen i gebyr for en personbil så skal det ikke mange dagene til før en forsikring ville ha lønnet seg.

1. mars 2018 var det 69.397 uforsikrede kjøretøy i Norge. 1. mars i år var antallet mer enn halvert.

Kan bli gjeldsslaver
Uten forsikring blir bileier personlig ansvarlig for de ulykkene en forårsaker. Da kan en i verste fall risikere å bli gjeldsslave for resten av livet.

- Man kan bli skyldig mange millioner kroner i erstatning. Det andre er at dersom en selv blir skadet i en ulykke så kan man komme til å ikke få den erstatningen en kunne hatt krav på, forklarer Stenseth.

I fjor sto kjøretøy uten forsikring for over 700 trafikkulykker. Stenseth sier de vil fortsette å sende ut daggebyrer men at de ikke vet hvordan de kan få flere eiere av uforsikrede kjøretøy til å skaffe seg forsikring.

- I noen tilfeller søker vi opp folk som i lengre tid har mottatt gebyrer fra oss og se om vi kan hjelpe dem med å avregistrere kjøretøyet.


Flere kanaler