AVMÅLT JUBEL: Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik tok ikke helt av under valgvaken til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.
AVMÅLT JUBEL: Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik tok ikke helt av under valgvaken til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:15
Arbeiderpartiet  gjorde et historisk dårlig lokalvalg, med 24,8 prosent oppslutning på landsbasis.
 
Det er en tilbakegang på 8,2 prosentpoeng fra valget i 2015. Ap mistet hele 133 000 velgere fra lokalvalget for fire år siden, ifølge tall fra Valgdirektoratet. 

Full tillit
Flere fylkesledere P4-nyhetene har snakket med sier partiet må bli tydeligere for å få frem sin politikk. Men partiledelsen fredes.

- Jeg er ikke ute etter å ha hoder på noe fat. Dette er et fellesansvar, sier fylkesleder i Østfold, Stein Erik Lauvås.

- Ledelsen har min tillit. For meg fungerer det veldig bra, og de utfyller hverandre. De er tett på oss som jobber i partiapparatet, og vet hvem vi er og hva vi gjør, sier fylkesleder i Agder, Cecilie Knibe Kroglund.

- Jeg har full tillit til ledelsen i Arbeiderpartiet, sier Kristina Hansen, som er fylkesleder i Finnmark.

Ikke nådd ut
Lauvås fra Østfold peker på at Senterpartiet har klart å peke på utfordringene i distriktene, som mange folk føler på, noe som også ga Senterpartiet rekordstor oppslutning i valget.

- Og vi har ikke lyktes i like stor grad. Landsmøtet vårt har vedtatt distriktspolitikken, men alle vi som sitter i tillitsverv får ta får del av skylden for at vi ikke har fått det til. Vi må bli tydeligere, sier Lauvås.

Fylkesleder i Arbeiderpartiet i Troms, Cecilie Terese Myrseth deler oppfatningen av at partiet ikke har vært tydelige nok.

- Her i nord har det nok vært en følelse av avstand til sentralmakten over tid. Folk har ikke opplevd at de er sett eller lyttet til, og det er mange reformer som er tredd nedover hodet på folk av en regjering som er veldig gode til å sentralisere. 

- Vi har ikke vært en tydelig nok motstemme i mange av de sakene, sier Myrseth.

Og det støttes av Kristina Hansen i Finnmark.

- Vi er ikke fornøyde med å være langt nede på 20-tallet i oppslutning. Dette er et tydelig signal til partiet. I Nord-Norge er det et signal om at vi ikke har lyttet nok til folket. Vi har historisk sett vært størst i nord, og vi må ta det dårlige resultatet på alvor. Det handler om at vi må bygge Nord-Norge for den moderne tid, og Arbeiderpartiet må være i førersete når det gjelder blant annet infrastruktur og satsing i nordområdene, sier Hansen.

Myrseth i Troms mener den rekordlave oppslutningen er en smekk på fingrene til Arbeiderpartiet.

- Vi må lytte enda bedre, bli tydeligere, og det har vi store planer om å gjøre.

Utkonkurrert på enkeltsaker
- Arbeiderpartiet må få frem folkene og sakene, sier leder i Agder, Cecilie Knibe Kroglund.

Hun mener Arbeiderpartiet har en stor jobb med å nå frem i dagens medieverden, der hun sier det snakkes og ropes i store overskrifter. Kroglund peker på at partiene som har lykkes, som Senterpartiet, MDG og FNB, stort sett er opptatt av enkeltsaker.

- Jeg tror utfordringer ligger i hvordan man diskuterer politikk i offentligheten generelt, der det ikke er rom for kompleksitet eller å dra de lange linjene. Her tror jeg Arbeiderpartiet må klare å løfte frem de gode diskusjonene. Det håper jeg vi klarer, sier Kroglund.

- Det er en utfordring å få politikken til å handle om politikk.

Fylkeslederen i Agder mener også at det politiske Norge må bli vant til at de store partiene ikke er så astronomisk mye større enn de små, og at normalen fremover blir større velgerflyt mellom partier i større  grad enn før.

- Årets oppslutning er allikevel ikke god nok, og vil vil opp rundt 30-tallet.

Flere kanaler