IKKE AVSKAFFE: Fremskrittspartiet vil ikke lenger avskaffe bompengestasjonene.
IKKE AVSKAFFE: Fremskrittspartiet vil ikke lenger avskaffe bompengestasjonene. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:40
- Bompengene skal kun reduseres, ikke fjernes.

Det sier leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, til P4 Nyhetene.

Flere bomstasjoner
I 2013 gikk partiet til valg på at bompengeordningen skulle avskaffes, men etter fire år i regjering har det vist langt vanskeligere å få gjort enn sagt. Ifølge Statens Vegvesen er det nå 60 flere bomstasjoner på norske veier enn det var da Frp og Høyre overtok regjeringsmakten.

Å avskaffe bompenger er ikke lenger målet til Frp, sier partileder Siv Jensen.

- Vi har fortsatt ambisjoner om å redusere det bompengeinfernoet som dessverre popper opp over hele landet, sier Jensen til P4 Nyhetene.

Men hun innrømmer at det blir for vanskelig å fjerne bompengene.

- Det er et langt lerret å bleke all den tid alle de andre partiene på Stortinget synes det er en utmerket måte å finansiere veibygging på, sier Frp-lederen.

- Må endres
- Fremskrittspartiet har møtt virkeligheten, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal. 

Hun er ikke overrasket over at Frp nå modererer valgkampløftet om bompenger.

- De har skjønt at det blir vurdert som et løftebrudd at de har sittet fire år i regjering uten å ha klart å fjerne bompengene, sier Sagedal. 

I Nasjonal transportplan for 2018-2020 legger regjeringen opp til å kreve inn 10,9 milliarder kroner hvert år i bompenger, noe som er ny rekord. 

Sagedal etterlyser en alternativ ordning.

- Vi i NAF vil ha en debatt om en alternativ finansiering av vei i Norge. For så lenge vi har det bompengesystemet som en grunnpilar i finansieringen er det veldig vanskelig å redusere bompenger som ordning. Vi vil fjerne ordningen og erstatte det med en helt annen modell. Det er det vi skulle ønske Frp nå tok til orde for, sier Sagedal.

- Velgerne skremmes ikke
- Selv om Frp ikke har klart å avskaffe bompengene slik det lovet, vil likevel mange stemme på partiet fordi det er bompengemotstander. 

Det sier førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck.

Buck tror ikke endringen fra løftet om å avskaffe til å redusere bompengene har noe å si for partiets oppslutning.

- Velgerne vil nok oppfatte partiet som en garantist for at bompengene ikke skal økes ytterligere, sier statsviteren.

- Gapte over for mye
Buck mener velgerne må velge mellom to onder, der de som er svært opptatt av bompenger er nødt til å velge Frp for at avgiftene ikke skal stige. 

Statsviteren mener Frp lovet alt for mye da de gikk til valg på å avskaffe bompenger ved forrige valg, og sammenligner dette med et tidligere valgløfte fra SV.

- Det er litt av det samme som da SV gikk til valg på å avskaffe fattigdom, det lar seg vanskelig gjøre sånn som samfunnet er skrudd sammen, sier Buck.Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler