FRYKTER MYE FYLL: 17. mai havner i år på en fredag, og dermed blir det langhelg for mange. Og det kan bety et høyere alkoholinntak på nasjonaldagen.
FRYKTER MYE FYLL: 17. mai havner i år på en fredag, og dermed blir det langhelg for mange. Og det kan bety et høyere alkoholinntak på nasjonaldagen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
En av fire nordmenn synes det drikkes for mye alkohol på 17. mai med barn til stede.

Det viser en undersøkelse gjort for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Frykter fyllehelg
– 17. mai er den ene dagen i året der det er sosialt akseptert å starte dagen med alkohol, og det synes vi er betenkelig.

Det sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til til P4-nyhetene.

At nasjonaldagen i år havner på en fredag kan føre til et for høyt alkoholinntak for mange. Eriksrud frykter at 17. mai-helgen blir et nasjonalt fyllekalas.

– Jeg håper at folk tar med seg litt alkovett inn i helga.

Synes det drikkes for mye
Eriksrud frykter enda flere kan oppleve mye drikking 17. mai i år siden det er langhelg.

– Og så tenker jeg at det er ganske mange som ikke skal feire med barn, men som likevel kommer i kontakt med barn gjennom 17. mai. Det er mange barn ute i bybildet ulike steder, som fort vil oppleve voksne som er beruset, selv om de ikke er deres nærmeste.

Maner til måtehold
Eriksrud har nå en klar oppfordring.

– Tenk over på forhånd hvor mye du skal drikke i løpet av de ulike dagene og i løpet av langhelgen. Når du har startet å drikke vil du fort skyve på de grensene, så du må bestemme deg på forhånd, sier hun og fortsetter:

– Drikk vann! Og så mener jeg at du skal drikke minimalt med alkohol dersom du skal feire 17. mai med barn.


Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Flere kanaler