HAMSTRER: Nordmenn hamstrer mat på grensa, noe NHO Mat og drikke frykter truer folkehelsa
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
HAMSTRER: Nordmenn hamstrer mat på grensa, noe NHO Mat og drikke frykter truer folkehelsa Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Fra tredje kvartal i fjor til andre kvartal i år grensehandlet nordmenn for 16,6 milliarder kroner. 

Direktør Petter Brubakk i NHO Mat og drikke mener myndighetene må finne ut hvordan svenskehandelen påvirker den norske folkehelsa.

– Det er på høy tid at man få på plass et mer kunnskapsbasert system, som gjør at vi også kan se hvordan norske avgifter virker inn på grensehandelen og hvordan det har effekt på folkehelsearbeidet her hjemme, sier Brubakk. 

(saken fortsetter under bildet)
Grensehandel
FOLKEHELSA: Petter Brubakk i NHO Mat og drikke frykter hamstring på grensa kan true folkehelsa. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Frykter overspising
Samtidig frykter han mange nordmenn spiser mer enn de trenger fordi de grensehandler.

– Jeg tror spesielt at utfordringer kmyttet til at vi kjøper mer enn vi egentlig trenger, og dermed konsumerer raskere, er et spørsmål som vi må få mer kunnskap om, men som i så fall er en veldig stor utfordring for folkehelsen, mener han.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, tror det kan ligge noe i den bekymringen. 

– Hvis man kjøper store mengder av brus med sukker og godteri, så er det lett å spise mer av det når man har det hjemme i skuffen, sier Granlund. 

(saken fortsetter under bildet)
Bevissthet
Divisjonsdirektør Linda Granlund ved Helsedirektoratet ber folk være bevisste på hva de spiser, spesielt i ukedagene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: NTB scanpix

– Vær bevisst
Hun oppfordrer folk til å være bevisst på kostholdet.

– Det man spiser i ukedagene må være et variert og allsidig kosthold, med mye frukt og grønnsaker og grove kornproduktene, og begrense inntaket av disse veldig søte og salte produktene, er hennes oppfordring.

I februar ble det kjent at regjeringen vil utrede et grensehandelbarometer.


Flere saker

Mat fra Midtøsten
Mat fra Midtøsten Fredag 22.05 2020
Mange barn blir ikke hørt Fire av ti barnevernsbarn blir ikke hørt i saker om seg selv. Fredag 22.05 2020
Flere kanaler