FØLG MED: Foreldre må ta kontroll over hva som foregår på barnas mobil.
FØLG MED: Foreldre må ta kontroll over hva som foregår på barnas mobil. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
- Foreldre som gir barn smarttelefon og dermed tilgang til internett må følge opp bruken tett.

Det sier både Kripos og organisasjonen Barnevakten etter flere overgrepssaker den siste tiden der voksne menn lurer barn ned i sjuårsalderen over nettet.

Lurte barn på anonym chattetjeneste
I mai ble en mann fra Drammensområdet siktet for voldtekt av barn under 14 år over internett. Mannen ble pågrepet i juni i fjor og han er siktet for flere tilfeller av voldtekt og grov voldtekt av barn under 14 år og forsøk på å få barn til å ha seksuell omgang med seg selv. Han har erkjent alle forholdene.

Det er over 50 ofre i saken og gjennomsnittsalderen på barna er 10,7 år. Mannen utga seg for å være en mindreårig jente og lurte barna til å utføre seksuelle handlinger på seg selv. 

Store mørketall
Politioverbetjent i Kripos, Hanne Andreassen, mener foresatte bør ha mer kontroll over hva som foregår på mobilene.

- Vi kan ikke bare gi barna fri tilgang til internett uten å ta noen forholdsregler og prøve å gjøre mobilbruken trygg, sier Andreassen til P4-nyhetene.

Politioverbetjenten peker på at det er store mørketall når det kommer til nettovergrep. 

- Det har vi sett i en del store saker der det kommer en anmeldelse. Under etterforskningen finner politiet mange flere ofre, forteller Andreassen.

Tidlig på sosiale medier
Ifølge Medietilsynet får ni av ti norske barn mobil før de fyller elleve år. Tall fra undersøkelsen Barn og medier 2022 viser at halvparten av ni- og ti-åringene er på sosiale medier. Det til tross for at det er 13 års aldersgrense på flere sosiale medier, som for eksempel Snapchat.

Den overgrepssiktede mannen fra Drammensområdet brukte nettstedet Omegle for å komme i kontakt med barna. Omegle er en gratis online chattetjeneste. Der kan brukere kommunisere sammen anonymt uten registrering. Tjenesten velger tilfeldig ut brukerne som snakker sammen.

Det er en av de sosiale mediene eller appene som vi og politiet advarer sterkt mot, sier leder i organisasjonen Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Også via Snapchat skjer en del slike overgrep.

- Her bør en være oppmerksom hvis barna er unge. Vær oppmerksom på hvordan de bruker Snapchat og andre, lignende sosiale medier, råder Vik.