Norske myndigheter kan ikke tillate at grensehandelen vokser til gamle høyder, krever NHO Mat og Drikke
Norske myndigheter kan ikke tillate at grensehandelen vokser til gamle høyder, krever NHO Mat og Drikke Foto: Shutterstock
Dagligvarehandelen i svenske kommuner med grense mot Norge falt med 37,8 prosent fra 2019 til 2020.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Sveriges statistikkmyndighet, SCB.

- Dette utgjør 7 milliarder svenske kroner og skyldes at grensene i prinsipp har vært stengte, sier forsker ved SCB, Daniel Lennartsson til P4-nyhetene.

- Avhengige av nordmenn
Aller verst var nedgangen i Strømstad.

- Her falt omsetningen i dagligvarehandelen med 62 prosent. Også Årjänge hadde et kraftig fall, med 50 prosent nedgang fra 2019 til 2020, forteller Lennartsson.

Totalt i Sverige økte dagligvarehandelens omsetning med 3,7 prosent. Det ble lagt igjen 326 milliarder svenske kroner i matbutikkene. Dagligvarehandelen økte i samtlige av landets län, bortsett fra Värmland, Jämtland og Västra Götaland.

I grensekommunene håper de nå på støtte fra staten, forteller Lennartsson.

- Vi har omsetningsstøtte i Sverige. Hvis omsetningen har falt mye kan bedriftene få støtte fra staten. 

Også tobakkshandelen merket en nedgang i 2020. Fra 2019 til 2020 falt omsetningen av tobakk i Sverige med 11,2 prosent.

- Her har nok også mangelen på handleglade nordmenn påvirket. Vi har ingen tall på tobakkshandel fordelt for kommuner. Men vi ser at på Systembolaget har omsetningen falt med 2 milliarder fra 2019 til 2020 i grenseområdene. Så det er grunn til å tro at også tobakkssalget falt kraftig i grenseområdene, sier Lennartsson.

- Enorme summer lagt igjen i Norge i stedet
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke peker på at nedgangen i Sverige utgjør store summer i Norge.

- Det er en god illustrasjon at den norske statskassen fikk over seks milliarder kroner mer i avgiftsinntekter i fjor, fordi folk handlet i Norge i stedet, sier Brubakk til P4-nyhetene.

Brubakk håper de stengte grensene har fått politikerne til å se hvor stor handelslekkasjen er.

- Vi er nødt til å gjøre alt vi kan for å redusere prisforskjellene mellom Norge og Sverige, så det blir mer attraktivt å handle i Norge, mener Brubakk.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå, SSB, la nordmenn på grensehandel igjen 16 milliarder kroner i Sverige i 2019. I 2020 var handlebeløpet på grensehandel under 2 milliarder kroner totalt. 

- Kan ikke tillate så omfattende grensehandel igjen
Brubakk mener politikerne ikke kan la en grensehandel utvikle seg til å bli så omfattende at den koster oss mange jobber og store inntekter igjen.

- Det har vi tillatt gjennom mange år, men det burde ikke ha skjedd, sier Brubakk.

I 2020 økte omsetningen av dagligvarer og alkohol i Norge med 18 prosent, viser tall fra SSB. Norske dagligvarebutikker hadde 7,3 prosent flere ansatte i 4. kvartal 2020 sammenliknet med samme periode året før. 
Flere kanaler