DYR BEHANDLING: Gunhild Stordalen dro til Nederland og betalte for en livsviktig stamcellebehandling. Nå får norske pasienter den gratis – mye takket være Gunhild.
DYR BEHANDLING: Gunhild Stordalen dro til Nederland og betalte for en livsviktig stamcellebehandling. Nå får norske pasienter den gratis – mye takket være Gunhild. Foto: NTB scanpix
Rikshospitalet tilbyr nå stamcellebehandling av samme type som Gunhild Stordalen fikk i Nederland mot den revmatiske og svært alvorlige sykdommen systemisk sklerose.

Det melder TV2.

Koster en halv million
Behandlingen koster rundt en halv million kroner per pasient, men det er svært få som kan få den, da behandlingen er veldig tøff og mange kriterier skal vurderes, opplyser sykehuset.

Rundt 500 personer er rammet av sykdommen i Norge.
Stordalen
JOBB: Gunhild Stordalen tilbake i jobb etter behandlingen. Her møter hun kronprinsesse Mette-Marit på EAT-konferansen i Stockholm tidligere i sommer. Foto: NTB scanpix

Alvorlig
Det var i oktober i fjor at Gunhild Stordalen fikk diagnosen systemisk skleroderm. (Ekstern lenke) Sykdommen er sjelden og alvorlig.

Tilstanden kalles også sklerodermi, og er en systemisk bindevevssykdom. Systemisk vil si at det er en sykdom som angriper mange organer. Sykdommen fører til bindevevsdannelse i hud, blodårer og indre organer. Over tid medfører den økte bindevevsdannelsen at huden blir stiv og ubevegelig, og det utvikles funksjonssvikt i indre organer.

– Det er en dramatisk beskjed å få. Sykdommen er alvorlig og livet blir snudd på hodet på kort tid. Den fører med seg mye ubehag og sykeligheten er stor, men hvis sykdommen angriper de indre organene, så er det svært alvorlig og dødelig, forteller overlege på revmatologisk avdeling, Øyvind Midtvedt til TV2 Nyhetene.

Stor påvirkningskraft
Gunhild Stordalen betalte selv for behandlingen i Nederland og bidro med det til å få fart på tilsvarende behandling i Norge.

I begynnelsen av juni startet norske leger startet den omfattende stamcellebehandlingen på den første pasienten på Rikshospitalet i Oslo.

Det var ingen selvfølge. Gunhilds historie bidro til å vekke norske Helsemyndigheter.

Flere kanaler