JOBBE HJEMME: Også i framtida vil det bli vanlig å jobbe hjemmefra.
JOBBE HJEMME: Også i framtida vil det bli vanlig å jobbe hjemmefra. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:48
- Halvparten av alle jobbene vil kunne gjøres hjemmefra, også i framtiden, mener sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets handelsorganisasjon, NHO. 

Da Norge ble stengt ned i mars måtte mange bedrifter ha mange ansatte på hjemmekontor og for mange er dette fortsatt hverdagen. 

Kan disponere annerledes 
– Hvis både bedriften og de ansatte synes det er bedre at folk jobber hjemmefra, ikke hver dag, men flere ganger i uka, så har det betydning for hvordan vi dimensjonerer transportkapasiteten i samfunnet og det har betydning for hvordan vi dimensjonerer kontorlokalene i samfunnet. Da kan man sitte flere på samme plass med skiftordninger, og lignende, sier Dørum.

En analyse av europeiske land viser at i Finland, Tyskland, Danmark, Frankrike, Sverige og Nederland, arbeider mellom 35 og 45 prosent av befolkningen med oppgaver der det er mulig å jobbe hjemmefra.

Mindre jobbreising
Dørum tror også at det vil bli mindre jobbreising i fremtiden - rett og slett fordi mange har innsett hvor effektivt og kostnadsbesparende det er å gjøre flere møter digitalt.

– Hvorfor skulle det ikke det? Bedriften er jo pålagt å tjene penger for eierne sine, og hvis de kan kutte kostnader og samtidig opprettholde produksjonen, så skal de jo gjøre det, sier Dørum.