Når halvparten av den voksne befolkningen i Norge er vaksinert kan vi begynne å leve normalt igjen.
Når halvparten av den voksne befolkningen i Norge er vaksinert kan vi begynne å leve normalt igjen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
Etter at nyheten om at en ny koronavaksine fra Pfizer og BioNTech skal være 90 prosent effektiv i å hindre koronainfeksjoner kom denne uken, håper flere at vi snart kan gå tilbake til livet vi hadde før pandemien.

Og det normale livet kan vi få tilbake når 50 prosent av de voksne i Norge er vaksinert.

- Vi er nok avhengige av at minst halvparten av den voksne befolkningen i Norge er vaksinert før dette viruset ikke lenger kan spre seg noe særlig og da kan vi  avslutte mange av disse tiltakene vi har hatt, sier Nakstad til P4-nyhetene.

Vaksinestart i 2021
Men når vi kommer dit er fortsatt litt i det blå. Dette avhenger av hvor raskt produsentene får laget nok vaksine og hvordan viruset eventuelt vil endre seg, forteller Nakstad:

- I løpet av første halvdel av 2021 så vil vaksinen være tilgjengelig i Norge, og vi kan begynne å vaksinere befolkningen.

- Mer normalt liv om du tar vaksine

Med halvparten av de voksne vaksinert vil fortsatt viruset eksistere i Norge, og man trenger enda høyere vaksinedekning for at det skal forsvinne helt. 

Men har du tatt vaksinen kan du leve langt mer normalt enn de som ikke tar den, forklarer Nakstad:

- Ja, det er i hvert fall slik i dag at de som har gjennomgått covid-19 for eksempel de siste seks månedene, og kan dokumentere det, de slipper karantene. Og det er jo ingen grunn til at de som er vaksinert skal være i karantene dersom de har vært i kontakt med en syk person, så slike ting vil bortfalle ved vaksine.
Flere kanaler