BILFERIE: Nesten annenhver nordmann skal på bilferie i Norge i sommer.
BILFERIE: Nesten annenhver nordmann skal på bilferie i Norge i sommer. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
Nesten annenhver nordmann skal på ferie med bil i Norge i sommer. I en undersøkelse Norstat har gjennomført for NAF, svarer 48 prosent at de skal ut på norske veier med bil.

- Ta det med ro, hold avstand og vær med å bidra til at veiene blir trygge i sommer så vi får snudd ulykkestallene, sier NAF-sjef Stig Skjøstad til P4-nyhetene

- Stress og varme dårlig kombinasjon
For det har vært mange alvorlige bilulykker så langt i år. Så langt har 49 mennesker mistet livet i trafikken. Stress og varme temperaturer gjør noe med bilkjøringen, forklarer Skjøstad:

- Når det blir varmt i været og mye trafikk så blir folk mer stresset. 

NAF-sjefen ber bilistene beregne god tid og senke skuldrene foran årets bilferie. Samtidig oppfordrer han til å gjøre gode forberedelser allerede før man setter seg inn i bilen:

- Finn frem spotifylista, legg inn adressen på GPS-en før du kjører, slik at du ikke sitter og fomler med slike ting mens du kjører. Stress ned du har ferie.

Tråkker hardest på gassen i juli

Også Fremtind forteller at mange nordmenn planlegger bilferie. Nær 1 million nordmenn oppgir at de skal dette i en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for forsikringsselskapet. Da øker risikoen for ulykker, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen:

- Sommeren er høysesong for de mer alvorlige ulykkene i trafikken. Hastigheten til bilistene i juli øker med 3-4 kilometer i timen, sammenlignet med andre måneder, sier Hofstad-Nielsen.

Utrykningspolitiet varsler at de vil trappe opp innsatsen for å få ned ulykkestallene på veiene i sommer.