Håndsprit er blitt en vane under covid-19.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Håndsprit er blitt en vane under covid-19. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:52
Det er blitt en vane etter at pandemien kom til Norge. En dusj med håndsprit, 30 sekunders gnikking med hender og så kan du handle, trene eller få servert middagen på restaurant. 

Håndspriten ved inngangen setter både kunder og ansatte pris på, mener NHO Service og Handel.

- Bransjen tenker at dette er noe de skal fortsette med. Det har ledet til en renslighet og bevissthet hos kundene som er veldig bra, tror administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Færre blir syke
Både ansatte og kunder har fått en mer sykdomsfri og tryggere hverdag når nordmenn vasker og spriter hender mener hun.

- Det gjør jo at sykefraværet holder seg nede, og det er jo en veldig positiv ting uansett hvor man jobber, sier Kaltenborn.

Tiltaket hindrer forkjølelse og omgangssyke
Bransjen får støtte av assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Han tror håndspriten er et av mange tiltak man bør fortsette med også etter koronapandemien.

- Veldig mange av de hygienetiltakene vi nå har blitt vant til under pandemien er lure å ha også når vi ikke har en pandemi. God håndhygiene vet vi forebygger spredning av forkjølelsesvirus, omgangssyke og mange andre ting, sier Nakstad.

Det koster, men er verdt det
Det vil koste bransjen noe mer i kroner å beholde smitteverntiltaket. Men det er det verdt mener Kaltenborn.

- Bransjen er veldig opptatt av at kundene skal føle seg trygge i butikken, så jeg tror bransjen er villig til å ta denne kostnaden for å gjøre det trygt både for ansatte og kunder. Det er ingen grunn til å tro at vil gjøre prisene høyere, sier hun.Flere kanaler