VÅR VEI UT: Helsemyndighetene oppfordrer alle til å ta koronavaksinen. Til nå er det satt over åtte millioner doser i Norge. Illustrasjonsfoto.
VÅR VEI UT: Helsemyndighetene oppfordrer alle til å ta koronavaksinen. Til nå er det satt over åtte millioner doser i Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:55
Norge har brukt to milliarder kroner på innkjøp av koronavaksiner.

Det viser tall P4-nyhetene har fått fra Helsedepartementet.

Småpenger
Det er bevilget totalt 3,7 milliarder til koronavaksiner i år, og foreslått 3,2 milliarder til innkjøp og vaksinasjon neste år.

- Når du ser hva pandemien har kostet både Norge og andre land i ett og et halvt år, er disse summene bare småpenger, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til P4-nyhetene.

I april i år anslo Koronakommisjonen at pandemien og smitteverntiltakene ville føre til en reduksjon i bruttonasjonalproduktet for Norge på 330 milliarder kroner fra 2020 til 2023, sammenlignet med hvordan økonomien ville klart seg uten korona. 

Det tilsvarer rundt 60.000 kroner per innbygger.

- Når vi ser at effekten av vaksineringen er at de fleste av oss kan leve normale liv, så tror vi at det vi har brukt på vaksiner er en meget god investering, sier Espen Nakstad.

Flere doser
Det er heller ikke direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, i tvil om.

- Det er høye tall, men det er helt klart noe som gir gevinster, både økonomisk og når det gjelder helse og et sosialt liv, sier Stoltenberg til P4-nyhetene.

Norge er i gang med å vaksinere enkelte grupper med en tredje dose, og regjeringen vil gi en slik boosterdose til alle over 18 år. Vi kan også få bruk for flere koronavaksiner i årene som kommer.

- Det er for tidlig å si hvor ofte vi vil trenge påfyll av vaksine. På lengre sikt vil det trolig ikke bli nødvendig å vaksinere like hyppig. Kanskje blir det ikke like hyppig som influensavaksinen en gang, som anbefales hvert år for noen aldersgrupper, sier Espen Nakstad i Helsedirektoratet.