Foto: Shutterstock
Kraftig turbulens kan sette nervene til selv erfarne flypassasjerer på prøve.

Fenomenet, som blant annet kan oppstå på grunn av skiftende vindretninger, jetstrømmer eller tordenstormer, er stort sett helt ufarlig, men kan likevel oppleves som svært ubehagelig.

149 prosent
Nå har forskere fra britiske University of Reading funnet ut at forekomsten av ulike kategorier turbulens kommer til å øke kraftig i framtiden, som følge av global oppvarming.

Og dessverre er det den alvorlige – og farligste – turbulensen som kommer til å øke mest, skriver Mirror.

* Lett turbulens vil øke med 59 prosent

* Lett til moderat turbulens vil øke med 75 prosent

* Moderat turbulens vil øke med 94 prosent

* Moderat til alvorlig turbulens vil øke med 127 prosent

* Alvorlig til massiv turbulens vil øke med 149 prosent


– Irriterende avbrytelse
Ifølge forskerne vil klimaforandringene føre til at varme og mer ustabile luftmasser oppstår langt flere steder enn tidligere.

– For de fleste flypassasjerer er lett turbulens bare en litt irriterende avbrytelse som gjør komforten dårligere, men for nervøse passasjerer kan selv lett turbulens være nervepirrende, sier én av forskerne bak studien, Paul Williams, til Mirror.

– Men selv den mest rutinerte passasjer vil nok bli bekymret over at det ligger an til en økning på 149 prosent på alvorlig turbulens – noe som flere ganger i året gjør at passasjerer og kabinpersonale må på sykehus.


kabin
TURBULENT: Det kan bli stadig viktigere å beholde flybeltet på i årene framover. Foto: Shutterstock

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler