STOPP GIR HOPP: I vår måtte alle som skulle inn i Norge fra Sverige innom strenge kontroller ved grensen. Og siden har det stort sett  vært grenserestriksjoner, som har bidratt til en stor økning i salg av alkohol og tobakk i Norge. Illustrasjonsfoto.


Svinesund 20200327. 
Grensestasjonen ved gamle Svinesund tollstasjon er stengt, alle må innom  politi og militæret (HV) som passer på.
Foto: Vidar Ruud / NTB
STOPP GIR HOPP: I vår måtte alle som skulle inn i Norge fra Sverige innom strenge kontroller ved grensen. Og siden har det stort sett vært grenserestriksjoner, som har bidratt til en stor økning i salg av alkohol og tobakk i Norge. Illustrasjonsfoto. Svinesund 20200327. Grensestasjonen ved gamle Svinesund tollstasjon er stengt, alle må innom politi og militæret (HV) som passer på. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
0:00 | 0:48

Staten drar inn milliarder ekstra i avgifter på det kraftige hoppet i salg av alkohol og tobakk i Norge under koronakrisen.

Fra januar til august økte inntektene på alkoholavgifter med 19 prosent fra samme periode i fjor, mens økningen er på hele 34 prosent for tobakk.

I kroner og øre utgjør det rundt 3,4 milliarder kroner, viser tall P4-nyhetene har fått fra Skatteetaten.

Viser hvor mye vi taper

- Dette forteller først og fremst hvor mye grensehandelen utgjør. Når vi ikke kan handle på den andre siden av grensen, handler vi i Norge, og da øker de norske avgiftsinntektene, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

 - Så dette viser egentlig hvor mye vi taper hvert eneste år med normal grensehandel, sier han til P4-nyhetene.

Og i tillegg avgiftene som normalt sett ikke renner inn i statskassen, mener han at tallene viser at tusenvis av arbeidsplasser går tapt.

 - Med visse alternativer for redusering av avgifter mot et svensk nivå, så kan vi snakke om rundt 8.000 arbeidsplasser på norsk side av grensen. Det er jobber i varehandelen og ellers i matindustrien, sier han. 

 Vil se til Danmark

NHO Mat og Drikke krever at de norske avgiftene må ned på svensk nivå.

 - Jeg oppfatter at veldig mange politikere sier at situasjonen vi er i, har vist at dette er et større problem enn vi trodde, og at dette er noe vi må gjøre noe med. Så må vi gjøre det på en ordentlig måte, og da synes jeg vi skal se til Danmark. Det må legges en plan som det er stor politisk enighet om, og så jobbe målrettet med å få ned de avgiftene som driver grensehandelen mest.

 - Det er måten å gjøre det på, slår Brubakk fast.

 Stengte grenser og kantiner

Fra januar til august i fjor tjente staten nesten 9,7 milliarder kroner på alkoholavgifter. I samme periode i år er tallet 11,5 milliarder.

Saken fortsetter under bildet.

f
FULLT KJØR: Vinmonpolet har hatt kraftig salgsvekst under koronakrisen. Her er det kø inn til vinmonopolet dagen før skjærtorsdag. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB

Finansdepartementet skriver i en epost til P4-nyhetene at stengte grenser har ført til økt omsetning innenfor Norges grenser av varer som er særlig utsatt for grensehandel, men at det er usikkert hvor mye som skyldes nettopp det.

Departementet viser også til reduksjon i taxfree-salget, og at feriereiser i Norge har økt. Samtidig mener departementet at det økte salget av både dagligvarer og alkohol i Norge siden mars, også skyldes stengte kantiner, restauranter og utesteder.

Tobakksavgiftene har økt fra 4,3 til 5,8 milliarder i den samme perioden.

Snus og vin

For vi kjøper mye mer av både alkohol- og tobakksvarer i Norge enn vanlig. 

Tall fra analyseselskapet Nielsen, som P4-nyhetene har fått tilgang til, viser at snussalget i norske dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner økte med hele 46 prosent i perioden mars til juli, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er solgt 38,9 millioner snusbokser, mot 26,6 millioner i disse månedene i 2019.  

 Tidligere har Vinmonopolet flere ganger rapportert om rekordsalg. Første halvår økte salget med 32 prosent.