IKKE GRATIS: Elbiler i Hordaland må betale bompenger fra neste år. Bildet er fra Oslo - der det også er gjort vedtak om betaling.
IKKE GRATIS: Elbiler i Hordaland må betale bompenger fra neste år. Bildet er fra Oslo - der det også er gjort vedtak om betaling. Foto: NTB scanpix
Utvalget for miljø og samferdsel i Hordaland fylkeskommune vedtok onsdag at fylkets elbiler må betale bompenger fra neste år.

Elbilistene skal betale 50% av ordinær takst i alle bompengeprosjekter, slik Stortinget tidligere har åpnet for.

– Inntektene i bomringene er ikke høye nok slik de er i dag. Mange av våre bompengeavtaler er underfinansiert, og noe av dette skyldes av andelen elbiler er blitt stor, fortalte fylkesdirektør for samferdsel, Håkon Rasmussen, til NRK i forkant av onsdagens møte.

Fra før er det vedtatt at elbiler i Bergen skal begynne å betale når disse står for 20 prosent av passeringene i bomringen. Dette inntreffer trolig til våren, og elbilistene her må da betale 10 kroner utenom rushtiden og 20 kroner i rushtiden.

Fylkesdirektøren skriver i sitt saksfremlegg at vedtaket for bilistene i Bergen blir stående.

Betaling i mange byer
En rekke storbyer har den siste tiden konkludert med at elbiler må betale bompenger.

* Oslos elbilister skal betale bompenger fra mars 2019. Prisen første år blir 5 kroner i hver retning og 10 kroner i rushtrafikken. Fra 2020 økes takstene til henholdsvis 10 og 15 kroner.

* I Stavanger har fylkespolitikerne blitt enige om at elbiler i Rogaland skal betale halv takst, men når dette trår i kraft er usikkert, skriver Aftenbladet.

* Politikerne i Trondheim har foreløpig ikke gjort noe vedtak om at elbiler skal betale bompenger, skrev bladet Motor i august.

* I Kristiansand har Statens vegvesen foreslått at elbilister skal betale halvparten av ordinær takst. Forslaget sendes ut på høring i disse dager, og de nye takstene vil eventuelt gjelde fra 2020, ifølge TU.

* Tromsø: Her skal det innføres bompenger for elbiler i 2020 eller 2021, men noe beløp er ikke fastsatt, skriver ABC Nyheter.

LES OGSÅ: Hevder elbiler betaler 3,92 kroner i «bensinpris»


Flere kanaler