VINNE TILBAKE: Mange med gjeldsproblemer bruker spill for å forsøke å vinne tilbake det de skylder, sier Mette Mohn i hjelpelinjen for spilleavhengige. Det går sjelden slik man håper.
VINNE TILBAKE: Mange med gjeldsproblemer bruker spill for å forsøke å vinne tilbake det de skylder, sier Mette Mohn i hjelpelinjen for spilleavhengige. Det går sjelden slik man håper. Foto: Illustrasjonsfoto, NTB scanpix
0:00 | 0:40
Mange spilleavhengige har svært høy gjeld.

- Flere og flere av innringerne har store gjeldsproblemer, forteller daglig leder hos Hjelpelinjen for spilleavhengige Mette Mohn.

Lett å få lån

Mohn sier folk nå oftere snakker om at de har milliongjeld, og mener det skyldes lettere tilgang til spill og til raske lån.

- Det er også tydelig blant de som utvikler spillproblemer. Det er enkelt å få lån, man kan gjøre det på bare noen få timer, og det synes godt hos oss, forteller Mohn.

Nettopp det å vinne tilbake penger en av mekanismene ved å være spillavhengig.

- For å betale tilbake det man skylder. Gjerne det man har spilt bort der og da, men også for å dekke gjelden man har etablert seg fra før, sier Mohn.

- Men det går sjelden den vegen, understreker hun.

Skjuler problemet
Ifølge myndighetene har rundt 50.000 nordmenn spilleproblemer. Mohn hos Hjelpelinjen, som bistår både spilleavhengige og pårørende, sier at for mange som sliter er det vanskelig å søke hjelp.

- Fordi det er skamfullt. Og de klarer å skjule problemet sitt for andre veldig, veldig lenge, sier Mohn.