Aktivister har siden torsdag forrige uke demonstrert mot regjeringens arbeid i Fosen-saken.
Aktivister har siden torsdag forrige uke demonstrert mot regjeringens arbeid i Fosen-saken.
0:00 | 0:48
SV, MDG og Rødt mener Høyesteretts dom er tydelig på at vindkraftanlegget på Fosen er satt opp ulovlig, og dermed innebærer at turbinene må rives.

Men Høyres Nikolai Astrup stiller seg ikke bak.

- Jeg håper jo det er mulig å finne en løsning i samråd med reindriften, fordi vi trenger den kraften i situasjonen vi står i nå, sier Astrup (H) til P4-nyhetene.  

Aktivister har siden torsdag demonstrert mot regjeringen. Det er over 500 dager siden Høyesterett kom med sin dom. 

Partier krever turbinene rives snarest

- Det er helt utrolig at at regjeringen fortsatt ikke tar initiativ til å få avslutta det menneskerettighetsbruddet som pågår, sier SVs Lars Haltbrekken. 


Han applauderer Fosen- aksjonistene som holder stand utenfor departementer i hovedstaden. 

Astrup sier også en løsning for lengst burde vært på plass, men peker på at det trolig er en krevende oppgave, da samene står i en jurudisk særstilling. 

- Samtidig så er vi opptatt av at vi trenger kraft i Norge. Så det å finne en løsning som ivaretar begge parter blir viktig for regjeringen, sier Astrup. 

- Dommen legger ikke opp til full riving 

Dommen fra Høyesterett i 2021 berører to av konsesjonene på Fosen.

- Men det er ingenting som tilsier at alle turbinene skal rives, sier Astrup. 

Blant partiene på Stortinget vil ikke Fremskrittspartiet ta tydelig standpunkt i saken, men deres energipolitiske talsperson Terje Helleland tolker dommen på samme måte som Astrup. 

- Den er ikke klar på at turbinene nødvendigvis trenger å rives. Likevel er jo dommen en dom som feller staten på fremgangsmåten, og det bør rettes opp i og konkluderes. 

Helleland retter kritikk mot regjeringens tidsbruk.

- Her bør de berørte partene sette seg ned og se hva de kan bli enige om. Hvis ikke de kan bli enige må staten bli enige med seg selv, hvilke handlingsrom gir denne dommen, sier Helleland.