Foto: SCANPIX

Beregninger viser nemlig at bare i Oslo-området må omkring hundre tusen leiligheter bytte avløpsrør, såkalt soilrør. Det medfører at alle bad i en bygård må rives.

 

I Manglerudjordet Borettslag i Oslo skal 518 bad rives fordi det gamle soilrøret er tett og lekker kloakk, forteller avdelingsleder i OBOS Prosjekt, Lars Iddeng. Da P4 var på besøk i borettslaget viste han fram det gamle soilrøret.

 

- Det er stappa fullt av møkk, og helt tett. Her har det ikke rent mye vann. Nesten ikke engang et glass vann hadde rent igjennom her, sier han mens han titter inn i det rustne røret.

 

Dyrt

Og det er nå mange soilrør i Oslo som vil lide samme skjebne som det gamle røret i Manglerudjordet Borettslag.

 

- Alle de som har soilrør av en viss alder, gjerne 35 år og oppover, må være forberedt på at disse nærmer seg en tilstand hvor de er utslitt. Kloakken lekker ut av røret, og de må skiftes. Men rørene er integrert i bygningen. For å få røret ut, må vi derfor ødelegge mye av bygningskonstruksjonen, forteller Iddeng.

 

Det betyr at badet, uansett nytt eller gammelt, må rives opp. Regningen for det hele må du ta selv. Den kommer gjerne på rundt to hundre tusen kroner per leilighet.

 

- Noen kommer inn og nærmest overtar leiligheten din. Det er et ganske kraftig inngripen i privatliv og leilighet, og mye ubehag i lang tid. Dessuten blir du uten vann og avløp og det er jo svært ubehagelig, sier Iddeng.

 

Uunngåelig

Iddeng sier det er lite man kan gjøre for å unngå soilsjokket.

 

- Dette er ikke noe man kan velge om man vil gjøre, det er heller et spørsmål om når.

 

Han råder personer på boligjakt til å undersøke soil-tilstanden der de ønsker å kjøpe. Hvis ikke kan overraskelsen komme straks de flytter inn.

 

- Vi kjenner til personer som har flyttet fra bygårder der de har vært med på full soilrør-rehabilitering. Straks de har inntatt den nye boligen, har de gått på et nytt soilsjokk. Det er en fortvilet situasjon, sier Iddeng.

Flere kanaler