Ukrainere kontakter UDI fordi de vil reise tilbake.
Ukrainere kontakter UDI fordi de vil reise tilbake. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
Tilsammen har 339 personer i fjor og hittil i år søkt om økonomisk støtte til hjemreisen.

- Folk ønsker å samle familien igjen, sier representant for Den ukrainske forening i Norge, Nataliya Yeremeyeva til P4-nyhetene. Hun legger til: - Når vi ikke ser noen løsning på situasjonen, så kommer vi til å se flere og flere som vil vurdere å reise tilbake. 

Trenger pengene
Yeremeyeva sier ukrainere spør hverandre jevnlig om råd om hjemreise på sosiale medier, og at mange som er urolige heller foretrekker å ha familien samlet, enn å bo langt unna hverandre. Hun legger til at situasjonen ikke bare er uforutsigbar i Norge fordi de ikke har blitt integrert fullstendig i samfunnet, men også i Ukraina på grunn av krigen. 
182 ukrainere søkte om støtte til tilbakevending til Ukraina i 2022, og 157 hittil i 2023. UDI gir 15.000 kroner i støtte til dem som får godkjent søknad og returnerer til Ukraina. Flere byer er bombet og noen må flytte til tryggere områder. 

- Å være borte fra sine nærmeste er en utrolig vanskelig situasjon. Og å etablere seg i andre regioner i Ukraina, koster ganske mye og pengene kommer godt med, sier Yeremeyeva. 

Pågang hos NOAS
Pål Nesse, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS sier det er flere som vurderer hjemreise, fordi de måtte forlate ektemannen i hjemlandet. Organisasjonen blir kontaktet av mange som har fått kollektiv beskyttelse i Norge og som nå ønsker å returnere eller flytte til et annet land i EU. Ofte vil de vite hvor lang tid UDI bruker på å behandle søknaden deres, og om det er mulig å få økonomisk støtte i et annet land. 

- Folk som har vært her en stund ser kanskje for seg at "her skal vi ikke bli" og da øker tallet på dem som vurderer hjemreise, sier Nesse til P4-nyhetene.