Tredje juledag åpner butikkene igjen.
Tredje juledag åpner butikkene igjen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:39
Nesten 4 av 10 kommer til å bytte en eller flere julegaver, men mange er for sent ute og passer ikke på den korte byttefristen.

Dette gjelder spesielt i år, da det er en kort romjul med bare tre virkedager, noe juridisk rådgiver i Forbrukerrådet Thomas Iversen advarer om.

– Det kan fort være for sent, fordi en del byttelapper har utløpsdato, og mange av dem går ut allerede på nyttårsaften. Det vil si at hvis du ikke bytter i romjulen en gang, så kan det være for sent.

Iversen minner også om at det ikke alltid er opplagt hvilke vilkår som gjelder når du skal bytte en gave.

– Bytterett er noe du ikke har krav på etter loven, og på den måten har både butikken og kunden det som kalles avtalefrihet. Det vil si at de kan avtale hva de vil, så korte byttefrister må man være obs på.

På bedriftens vilkår
Man kan også oppleve at verdien på produktet ikke er det samme som da gaven ble kjøpt.

– Det er en del forbrukere som stusser litt når du skal bytte noe som senere har blitt på salg, og du da får beskjed om at du kun kan bytte med andre salgsvarer. Det er også et vilkår som bedriftene har lov til å ta, men det kan føles litt rart, og man kan føle seg litt snurt når man må bytte med en annen salgsvare, sier Iversen.

Ikke alene om å bytte
Iversen mener også det ikke er grunn til å ha dårlig samvittighet over å bytte en julegave som ikke nødvendigvis passer eller faller i smak.

– Man er ikke alene om å bytte en gave, og det er jo tross alt tanken som teller, men det er ikke alltid tanken treffer helt...


Bytteråd

* Behold lapper og emballasje
* Spør etter tilgodelapp
* Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning

Flere kanaler