KAOS: Mange steder ender «Black Friday» i regelrett kaos, med mange handlelystne personer på ett sted.
KAOS: Mange steder ender «Black Friday» i regelrett kaos, med mange handlelystne personer på ett sted. Foto: AFP
Nordmenn er blitt eksperter i å omfavne amerikanske tradisjoner.

De siste årene har den kanskje mest kommersielle av de alle tradisjoner også fått fotfeste i Norge, nemlig Black Friday.

Første gang det var Black Friday tilbud i Norge var i 2010 da Norwegian Outlet på Vestby introduserte handledagen, man skal vi finne oppgavet til handledagen, må vi en tur over Atlanteren. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
Black Friday
Mange møtte opp på «Black Friday» på Norwegian Outlet i Vestby i 2015. Foto: NTB scanpix

Amerikansk tradisjon
Black Friday er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving. Ettersom Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november. Dagen markerer begynnelsen på julehandelen, og gir en indikasjon til butikkene om hvordan julehandelen kommer til å bli.

Hvorfor black?

Tradisjonen startet i USA i forbindelse med Thanksgiving, fordi handelsstanden så mange røde tall i perioden. De ville få de sorte tallene tilbake. Men opprinnelig var utrykket noe som spilte på at det var mye trafikk og folk ute dagen etter Thanksgiving, så det ble rett og slett skittent.

Stort i Norge
Ifølge en artikkel i DN handlet nordmenn for 1,5 milliarder kroner ,eksklusiv moms, i fjor og næringslivsorganisasjonen Virke tror på ny rekord i år. Virkes tall viser at to av fem av planlegger å følge med på kampanjer knyttet til «Black Friday»


Flere kanaler