Flere nordmenn sliter med søvnen.
Flere nordmenn sliter med søvnen. Foto: Shutterstock
  • 20.09.22
    1 av 10 nordmenn bruker sovemedisin
    0 min
  • 20.09.22
    1 av 10 bruker sovemedisin
    0 min
Nesten en av ti nordmenn bruker sovepiller mot dårlig nattesøvn.

Ferske tall fra Folkehelseinsituttet viser at 465.708 nordmenn bruker en eller annen form for sovemedisin.

- Ikke overraskende

- Vi så en økning i bruken av sovepiller særlig under pandemien, sier søvnforsker ved Univeristetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn.

Bjorvatn sier at flere uroet seg da det var korona, både for egen og andres helse, men også på grunn av mye usikkerhet og mange permitterte i arbeidslivet.

- På samme måte ser vi at flere uroer seg mye for høyre priser og krigen i Ukraina, og derfor gjerne tyr til sovepiller.

En liten nedgang

Selv om bruken av sovemidler har økt de siste årene, så har det vært en liten nedgang i de sterkere og mer vanedannede formene for sovemedisin. Den vanligste formen for sovemedisin, Zopiklon, utgjør over 272.000 av tilfellene i Norge, men har i løpet av de siste årene, sunket.

- Folk har blitt mer bevisste på at noen sovemidler kan være avhengighetsskapende, og benytter deg derfor av mildere varianter, sier Bjorvatn.

Det har ført til at det reseptfrie alternativet, Melatonin, har økt med 56 prosent de siste fire årene.

- Det handler nok om at det har vært en bekymring hos flere leger at folk bli avhengige av sovemidler, og derfor også anbefaler Melatonin, som ikke regnes som et vanedannende middel.

- En folkesykdom

Bjorvatn sier at antallet som sliter med søvnproblemer er større enn økningen av de som bruker det.

- Og det er nok ikke noe vi kommer unna med, med det første. Folk er urolige, og det eneste vi kan gjøre er å tilby de som sliter annen behandling enn sovemedisin.

Ifølge Bjorvatn er de fleste blitt mer bevisst på ulempene ved bruken av sovepiller, og prøver heller å legge om livsstilen sin, eller ty til alternative behandlinger som lysterapi og kognitiv adferdsterapi.

- For søvnen henger jo veldig sammen med stress og uro. Men slik verden er i dag, så er det ikke så rart at folk sliter med å sove.