MINDRE FORBRUK OG MINDRE BRUK: Hyttefolk har kuttet strømforbruket med en femtedel i årets ti første måneder. Illustrasjonsfoto.
MINDRE FORBRUK OG MINDRE BRUK: Hyttefolk har kuttet strømforbruket med en femtedel i årets ti første måneder. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:47
Mye dyrere strøm og ingen strømstøtte har fått hyttefolket til å kutte kraftig i strømforbruket.

Brukes mindre
Tall P4-nyhetene har fått fra NVE viser at forbruket i fritidsboliger i Sør-Norge er refusert med 19,7 prosent (311 GWh) fra januar til oktober i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Tallet er temperaturkorrigert.

- Det er en ganske betydelig reduksjon, sier seksjonssjef i NVE, Maren Esmark til P4-nyhetene. Hun tror årsaken er at det ikke strømstøtte for hytter.

- Vi tror nedgangen er en kombinasjon av at folk bruker mindre strøm i fritidsboligene, at man kanskje senker temperaturen inne og skrur av alt lyset når man ikke er der, Men også at de brukes noe mindre.

Tallene er sammenlignet med 2021, da mange brukte hyttene mye siden det fortsatt var pandemi.

Mest ned i høst
P4-nyhetene har tidligere fortalt at det bare i september i år var en reduksjon i strømforbruket på hytter i sør på 33 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Og det er særlig i høst at strømforbruket har gått mye ned.

- Både i husholdningene, men også særlig på fritidsboliger, sparer folk på strømmen, sier Esmark. For husholdninger var nedgangen i forbruket i sør på 17 prosent i september og 14 prosent i oktober.

- Ikke mange på hytta i vinter
Styreleder i Norges hytteforbund, Trond Hagen, er alt annet enn overrasket over tallene.

- Det skyldes at det ikke er strømstøtte. Grunnen til at tallet ikke er høyere ennå er at folk ikke bruker mye strøm om sommeren. Folk er der omtrent som normalt, til det begynner å bli kjøligere igjen, sier han til P4-nyhetene.

- Nå som prisene stiger igjen kan du regne med opp mot 50 prosent fravær i løpet av vinteren, kanskje enda høyere, spår han.

Hagen sier det var en del folk på hyttene i høstferien, men han mener mange var derfor for å stenge ned hytta for vinteren.

- I like stor grad det som å nyte hytta. For det er ikke den samme gleden å være der når det koster deg 1.000 kroner dagen.

- De henvendelsene vi har fått indikerer at det kommer til å være få på hyttene i vinter, sier Hagen.