GIKK TIL SAK: Ida Burchardi har nå vunnet frem i den danske likestillingsnemnnden.
GIKK TIL SAK: Ida Burchardi har nå vunnet frem i den danske likestillingsnemnnden. Foto: Anita Corpas/FAOD
Ida Burchardi (32) var glad og forventningsfull da hun troppet opp på sin nye jobb som designer i et dansk firma høsten 2016.

Hun møtte ekstra tidlig på jobben om morgenen, ofte klokken 07 om morgenen.

– Jeg ville så gjerne gjøre et godt inntrykk, forteller Burchardi til Forbundet Arkitekter og Designere, som først omtalte saken.

Etter fire dager på jobben, to uker etter at hun ble ansatt, bestemmer Ida seg for å fortelle kollegene at hun er gravid. Ledelsen skal ha blitt informert allerede første dag, og de skal da ha gratulert og ønsket lykke til.


Skulle feire
Ida tar med seg den danske spesialiteten flødeboller (skumbolle) på jobben, pyntet med små flagg, og sender ut en fellesmail der hun forteller om de lykkelige omstendighetene.

Bare 20 minutter senere, midt i kollegaenes gratulasjoner, blir 32-åringen tatt med inn på kontoret til en mellomleder, med beskjed om at «dette går bare ikke».

– Han bare lukket døren og sa at jeg hadde fått sparken, forteller Burchardi til BT. 

Hun protesterte og sa at hun bare hadde fått jobbet der i fire dager – men til ingen nytte.

– Jeg så ikke den komme, og ble helt paff der og da, selv om jeg nok hadde en anelse om at det de gjorde var ulovlig.

Saken fortsetter under bildet
hender
SAGT OPP: Bare 20 minutter etter at Ida hadde sendt ut fellesmail om at hun var gravid, fikk hun sparken. Foto: Shutterstock

Får erstatning
Med hjelp fra Forbundet Arkitekter og Designere, tok Ida saken til den danske likestillingsnemnden. Der har hun nå fått fullt medhold i at hun ble urettmessig sagt opp.

32-åringen er tilkjent en godtgjørelse tilsvarende seks måneders lønn, men hevder det ikke var økonomiske motiver for å ta saken videre.

– Jeg hadde kjørt saken selv om det ikke var utsikter til erstatning. Det handler utelukkende om å få bekreftet at jeg har blitt urettferdig behandlet, forteller Burchardi til BT.

Ida Burchardi er kjent med at P4 omtaler saken, men ønsker ikke å utdype ytterligere.


Flere kanaler