SNUS: En av fem unge bruker snus.
SNUS: En av fem unge bruker snus. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:39
Antallet unge som snuser har stabilisert seg.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 19 prosent av unge mellom 16 og 24 år snuser daglig, en prosentandel som så og si har vært uendret de siste fem årene.

I 2013 var andelen daglige snusere 21 prosent, i 2018 var den 19 prosent.

Flere menn enn kvinner
- Økningen i unge menns snusbruk stanset for ti år siden og har stabilisert seg på 22 prosent. For unge kvinner har bruken stabilisert seg på rundt 11 prosent, sier tobakksforsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund.

Mens flere før gikk over fra røyk til snus, noe som forårsaket en økning i andelen snusbrukere, har denne trenden nå dabbet av, forklarer forskeren.

- Ingen epidemi
Flere forskere fryktet tidligere at snus skulle bli like populært som det røyking en gang var. Men det trenger vi ikke å bekymre oss for lenger, ifølge Lund.

- Det disse tallene viser er at vi aldri vil få en epidemi av snusing slik vi hadde for røyking. Vi ser at snus har langt færre følgeskader enn røyking og at snusbruken stabiliserer seg på et langt lavere nivå enn det vi hadde for røyking, sier Lund.

I tillegg til de 19 prosentene av unge mellom 16 og 24 år som bruker snus daglig sier 6 prosent i aldersgruppen at de bruker snus av og til.

Flere kanaler