
0:00 | 0:49
Ikke på sju år har pasienter måttet vente så lenge på behandling på sykehus som nå.
I fjor ventet folk i gjennomsnitt 66,1 dager på hjelp hos spesialisthelsetjenesten, viser Helsedirektoratets statistikk.
Hun mener det er å forvente at køene og ventetiden på lengre sikt vil gå ned.
I fjor ventet folk i gjennomsnitt 66,1 dager på hjelp hos spesialisthelsetjenesten, viser Helsedirektoratets statistikk.
Det er den lengste ventetiden siden 2015.
Økning i bekymrede henvendelser
Mange av de som står i kø tar kontakt med Pasient- og brukerombudet, og er urolige.- Rett og slett at man enten er bekymret en sykdomsutvikling, fordi man må vente, eller at man går med daglig vondt, sier nasjonal talsperson Jannicke Bruvik.
Pasient- og brukerombudet ser en stadig større økning i henvendelser og klager på ventetid.
Det er ventetiden på somatikk, altså operasjoner og behandling av kroppslige sykdommer og plager, som det siste året har vært lengst - opp mot 76 dager.
- De blir jo gående med plager lengre da. Og gjerne med en redsel for at man skal få en stor sykdomsutviklingen i den ventetiden, som gjør at de får et dårligere sluttresultat enn det de ville fått hvis de hadde blitt operert tidligere, sier Bruvik.
- Må ha ærlig samtale om prioritering
Helseminister Ingvild Kjerkol mener dette først og fremst skyldes tre år med pandemi.
- Mye planlagt behandling har blitt utsatt, sier Kjerkol.
- Det som er målet for ventetid i 2023 er at det ikke skal øke mer enn i fjor. Vi er nødt til å ha en ærlig samtale om det å prioritere, når situasjonen er såpass krevende som det den er nå, sier Kjerkol.
I går holdt helseministeren årets sykehustale, hvor hun ba sykehusene stramme inn på økonomien, og vurdere å fase ut enkelte behandlingstilbud og -metoder.